Lyssna på sidan Lyssna
Syrenkvist, rosa

Biologisk mångfald i Sävsjös Trädgård

Biologisk mångfald i Sävsjös Trädgård

Blomning från vår till höst, växter som drar till sig insekter och träd som hyser lavar, svampar och fåglar. Den biologiska mångfalden gror i Sävsjös Trädgård.

Olika är bra

Visste du att hela 90 procent av våra växter och blommor behöver hjälp av djur för att pollineras, växa och sprida sina frön? För att det här samarbetet ska fungera bra behövs olika sorters blommor så att det finns pollen och nektar under en lång säsong. Det behövs också många olika sorters pollinerande insekter som
tycker om och kan komma åt pollen och nektar från olika sorters blommor. Det här tankesättet präglar planeringen av rabatter, perker och planterinar i Sävsjös Trädgård.

Viktigt både nu och i framtiden

Sävsjös Trädgård arbetar aktivt både för att själva bidra till den biologiska mångfalden och för att inspirera fler kommuninvånare att också hjälpa till. Johanna Mattsson är en av de parkarbetare som ritar, planerar och planterar i Sävsjös Trädgård. Hon menar att mångfalden är viktig både nu och i framtiden.
– Det blir svårare och svårare att få tag i växter och frön. Små odlare köps upp av stora kedjor och då minskar sortimentet och variationen. Vi vet ännu inte allt, om allt som växer. Vi har mycket forskning kvar att göra, exempelvis om vi vill hitta härdiga sorter som inte behöver besprutning.

Växter från Grönt Kulturarv

Många av växterna som används i Sävsjös Trädgård är beställda från Grönt kulturarv, Sveriges Lantbruksuniversitets program för odlad mångfald. Här finns gamla växter som kan ha följt med i generationer, som lämnats in av allmänheten, testats och provodlats.
– Vi försöker få med minst två sorter därifrån i varje rabatt som vi renoverar. Det bidrar både till den biologiska mångfalden och hjälper till att bevara en kulturell historia. Dessutom är de gamla sorterna ofta härdigare och klarar angrepp bättre, berättar Johanna Mattsson.

Livet under jord

Men det handlar inte bara om blommor och blad. Livet under ytan är minst lika viktigt.
– Jag har ett nördintresse för jord, skrattar Johanna och berättar att de på senare år testat att direktkompostera.
Perennerna klipps ned på plats i rabatten i stället för att fraktas till komposten, och blir till näring för sina ättlingar nästkommande år.
– Vi behöver tänka ”hur gör naturen”. Det skapar en levande jord där maskar drar ner syre och gör jorden porös. Dessutom sparar vi på transporterna, menar Johanna.

 

Johanna Mattsson framför anslagstavlan i Perennparken.

 • Bygg ett insektshotell.
 • Byt sticklingar med grannar och vänner.
 • Besök något av kommunens strövområden.
 • Köp eller lämna in växter på Grönt Kulturarv. www.slu.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • Låt trädgården vara "lite skräpig". En död gren hyser massor av liv!
 • Spara lite vilda blommor i gräsmattan.
 • Starta en kompost på arbetsplatsen.
 • Skylt med texten: Adventure Småland stugor, cykel och kanot

  Adventure of Småland

  Fiske- och turistcamp ”Adventure of Småland” är en samlingspunkt för turister som vill uppleva en aktiv semester vid sjön Rusken och Vrigstadån. En mängd friluftsaktiviteter som fiske, paddling och cykling erbjuds. Vid bokning av guidade fisketurer och paddling är det möjligt att komplettera med en övernattning. Dessutom finns möjlighet att hyra båt med motor, cykel, kanot med mera. Vid sjön Rusken och Vrigstadån erbjuds både enklare stuga och fritidhus med ett boende av hög kvalité. Boendet ligger naturligt vackert och erbjuder ofta en fin sjöutsikt att starta dagen med. Se mer under boendekategorin. Anläggningen är öppen från april till oktober.
  Se och göra
  Aktiviteter
  Stockaryd
 • Modahl Lanthandel

  Affären Modahl

  Affären i Modahl, en lanthandel sedan 1898, drivs nu i fjärde generation. Här kan du med ett litet steg in över tröskeln och ta ett stort kliv bakåt i tiden och uppleva en typisk lanthandel från förr. Öppet året runt! Njut av dofterna i bygdens mest välsorterade lanthandel med försäljning över disk och med flera varor i lösvikt.
  Se och göra
  Shopping
  Rörvik
 • All-tid Småland

  All-Tid Småland är en organisation, där de erbjuder kompletta menyer av besöksmål för att du ska kunna planera en innehållsrik vistelse i Småland.
  Se och göra
  Sevärdheter
  Sävsjö kommun
 • Gröna lysande bokstäver där det står apotek

  Apotek Hjärtat

  Apotek Hjärtat är ett av två apotek i Sävsjö kommun och det enda i Vrigstad.
  Se och göra
  Shopping
  Vrigstad
 • Aronssons byggvaror i Rörvik

  Aronssons Byggvaror

  Aronssons Byggvaror är en bygghandel. De har ett utbud på byggmaterial, verktyg , färg, hushållsmaterial, trädgårdsmaterial, fönster och dörrar.
  Se och göra
  Shopping
  Rörvik
 • Framsidan av butiken med rampFörstora bilden

  Asklunds blommor

  Hos Asklunds Blommor, som ligger i hjärtat av Sävsjö, hittar du ett stort utbud av snittblommor, krukväxter, arrangemang, krukor och vaser. Här finns färdiga buketter och planteringar som gör det smidigt dig som kund att handla, men här finns även möjlighet att beställa efter eget önskemål. Asklunds Blommor är anslutna till Euroflorist och ombud för Interflora.
  Se och göra
  Shopping
  Sävsjö
 • Framsidan av byggnadenFörstora bilden

  Baazar Coffe & Home

  Baazar Coffee & Home är ett internetbaserat företag med försäljning via hemsida. Här finns gamla möbler från Kina, Tibet och Mongoliet och nytillverkade orientaliska möbler anpassade efter skandinaviska behov och önskemål. Det finns även mattor och smycken från nomadfolken på Anatoliska höglandet och från Saharas sandiga vidder. Orientaliska lyktor och handknackade brickbord från Marrakesh. Här finns även överraskningar inspirerade av industralismen, fransk lantstil och mycket mera. Det är blandningen som skapar helheten. Lokalen på Östra Järnvägsgatan 16 är ett showroom och är öppet efter överenskommelse.
  Se och göra
  Shopping
  Sävsjö
 • Kulturhuset i Sävsjö

  Bio på Kulturhuset

  Lista på aktuella filmer som visas finns på webbplatsen, länk finns i kontaktuppgifter.
  Se och göra
  Aktiviteter
  Sävsjö
 • Blommande buskar och damm med stationshus i bakgrunden.

  Björnebergsparken och Järnvägsparken i Stockaryd

  Sävsjös Trädgård sköts av Sävsjö kommuns gata- och parkenhet. Parker och planteringar som ingår i konceptet finns i alla kommunens tätorter. Slå dig ner på en parksoffa i Järnvägsparken eller ta med barnen till lekplatsen i Björnebergsparken.
  Se och göra
  Sevärdheter
  Stockaryd

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.