Lyssna på sidan Lyssna
Blommande magnoliaträd

Historien om Sävsjös Trädgård

Historien om Sävsjös Trädgård

Perenner istället för gräs

Snabbtåget förändrade stadsbilden

När nya tiders vindar blåser över oss kan det ganska ofta kännas oroligt och tanken att det gamla är bäst brukar ha ett starkt fäste. Kanske var det så många av oss Sävsjöbor kände när snabbtåget X 2000 skulle börja åka genom kommunen och det därmed skulle bli planfria -och sterila korsningar.

Nu var det slut med väntandet vid bommarna och slut med suckande över tåg som aldrig behagade komma. Istället skulle vi effektivt ta oss mellan de olika stadsdelarna, visserligen till priset av mycket mera asfalt, men snabbare skulle ju allt bli.

Och snabbare blev det, men framför allt blev det mycket grönare och vackrare. Detta tack vare Sävsjö kommuns dåvarande och framsynte stadsträdgårdsmästare Stefan Lagerqvist.

– Det blev en stor förändring när X 2000 skulle gå genom stan. Då rev vi bort allt det gamla kring järnvägen och började från början med stora ytor som vi planterade på.

– Banverket projekterade området men hade mest ritat in gräs så det blev mycket perenner och buskar istället, berättar Stefan.

Hur har Sävsjös gröna rum förändrats genom åren?

- När jag började fanns det lite ettåriga planteringar runt torget och sen var det mest gräsytor. Det gick någ­ra år när vi skötte det som det var, men sedan började vi gradvis att plantera in lite buskar och träd och så har det fortsatt med perenner och successiva förändringar som att flytta fontänen på torget och göra om på Köpmangatan och Kopparslagaregatan. När det gäller de övriga tätorterna i kommunen så har det gröna även där vuxit fram i takt med att X 2000 skulle gå genom Rörvik och Stockaryd och att genomfarten i Vrigstad byggdes om.

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.