Lyssna på sidan Lyssna
En man åker motorcykel på vacker väg.

Vägar och stop på motorcykel

Vägar och stop på motorcykel

Sävsjö kommun erbjuder många fina småvägar som lämpar sig utmärkt att upptäcka på motorcykeln. Därtill finns det många trevliga stopp att stanna på och ta en fika eller uppleva besöksmål. Ett kännetecken för många besöksmål är traktens rika kulturhistoria.

Fina stop på MC-turen

 • Gamla bankgården i Vrigstad

  Gamla Bankgården i Vrigstad

  Gamla Bankgården i Vrigstad innehåller bankmuseum och ett småborgerligt hem, båda speglande tiden från 1900-talets början. På gårdstomten finns tre generationer bankbyggnader. Detta är en, ur bankhistoriskt perspektiv, unik miljö och har ingen motsvarighet i vårt land. Dessutom är bankmuseet det enda i landet som ligger på sin ursprungliga plats. En trappa upp stiger vi rakt in i ett borgarhem där tiden tycks ha stått stilla. Möblerna står där de placerades 1898 då kronolänsmannen, tillika kamrern i banken, Alfred Dahl med familj flyttade in. Här finns också den nya, permanenta utställningen ”Vrigstadentreprenörer- hur Vrigstad blev Vrigstad”. Utställningen visar hur samhället har vuxit fram och betydelsen av driftiga människor.
  Se och göra
  Sevärdheter
  Vrigstad
 • Carl Winblad åker motorcykel på vacker väg.

  Motorcykel i Sävsjö kommun - förslag på runda alternativ 2

  Semestra på motorcykeln i Sävsjö kommun Njut av vackra vyer och pittoreska småvägar på motorcykel i Sävsjö kommun. Sävsjö kommun erbjuder många fina småvägar som lämpar sig utmärkt att upptäcka på motorcykeln. Därtill finns det många trevliga stopp att stanna på och ta en fika eller uppleva besöksmål. Ett kännetecken för många besöksmål är traktens rika kulturhistoria. Sävsjö kommun lämpar sig utmärkt som utgångspunkt för en motorcykelsemester inom Sävsjö kommun eller utspritt på det Småländska höglandet. Naturen och möjligheterna till både avkoppling och aktivitet är några av de faktorer som lockar med att besöka Sävsjö kommun. Här finns flera olika boendeformer hotell, vandrarhem och stugor. Sävsjö kommuns enda hotell, Best Western Hotel Vrigstad Värdshus , är anpassat för motorcyklister. Här finns ett förslag på en trevlig motorcykelrunda. Det finns förstås många fler vackra rundor inom kommunen bara fantasin sätter gränser. Här finns en karta med förslag på en trevlig motorcykelrunda i Sävsjö kommun:  Länk till Karta
  Se och göra
  Aktiviteter
  Sävsjö kommun
 • Carl Winblad åker motorcykel på vacker väg.

  Motorcykel i Sävsjö kommun - förslag på runda alternativ 1

  Semestra på motorcykeln i Sävsjö kommun Njut av vackra vyer och pittoreska småvägar på motorcykel i Sävsjö kommun. Sävsjö kommun erbjuder många fina småvägar som lämpar sig utmärkt att upptäcka på motorcykeln. Därtill finns det många trevliga stopp att stanna på och ta en fika eller uppleva besöksmål. Ett kännetecken för många besöksmål är traktens rika kulturhistoria. Sävsjö kommun lämpar sig utmärkt som utgångspunkt för en motorcykelsemester inom Sävsjö kommun eller utspritt på det Småländska höglandet. Naturen och möjligheterna till både avkoppling och aktivitet är några av de faktorer som lockar med att besöka Sävsjö kommun. Här finns flera olika boendeformer hotell, vandrarhem och stugor. Sävsjö kommuns enda hotell, Best Western Hotel Vrigstad Värdshus , är anpassat för motorcyklister. Här finns ett förslag på en trevlig motorcykelrunda. Det finns förstås många fler vackra rundor inom kommunen bara fantasin sätter gränser. Här finns en karta med förslag på en trevlig motorcykelrunda i Sävsjö kommun: Länk till Karta
  Se och göra
  Aktiviteter
  Sävsjö kommun
 • Sjö med två husFörstora bilden

  Komstad Kvarn

  Komstad Kvarn, beläget strax utanför Sävsjö, återspeglar hur en by kunde se ut i början av 1900-talet. Här var kvarnen, med sin verksamhet vid ån, ett centrum. Lanthandeln har kvar sin inredning och en del varor från tiden innan den stängdes år 1975. Ramsågen från 1871 drivs med vattenhjul som förr i tiden. I bymiljön ingår till exempel kvarn, cirkelsåg och kvarnstensgjuteri. Komstad var i äldre tider en betydelsefull plats i Västra härad. Här låg häradets tingsplats med häradshäkte som finns bevarat än idag liksom ett tingshus som numera fungerar som privatägt fritidshus. Tingshus och gästgiverirörelse har funnits här mellan 1734 och 1908. Komstad är klassat som riksintresse för kulturmiljövård. Komstad Kvarn erbjuder guidningar och tar emot gruppresor vid förfrågan.
  Se och göra
  Sevärdheter
  Sävsjö
 • En rostig mjölkbehållare med växter i, en gul skylt med texten Loppiz och en rostig cykel med växter i olika korgarFörstora bilden

  Wivecas Loppis och kryddbod

  På Torparboden i Bjärknäs hittar du en annorlunda loppis. Här finns lite av allting, samt lite annat. Ekologiska salvor, tvålar och rapsolja, marmelader, sylt, kryddblandningar, kryddväxter och pelargonier. Bjärknäs ligger vackert på en halvö vid sjön Allgunnen 3 km norr om Lammhult
  Se och göra
  Shopping
  Rörvik
 • Vallsjöbaden

  Vallsjöbaden

  Flera av Sävsjö kommuns pärlor ligger utmed Häradsvägen mellan Vallsjö och Norra Ljunga. En av dem är Vallsjöbaden vid Vallsjöns sydöstra strand. Idag finns det en dansbana under tak, minigolfbana, boulebana med mera. Under sommaren är serveringen öppen och för många är en räkmacka på Vallsjöbaden ett av sommarens ljuvliga måsten. Vallsjöbaden har gjort sig känt för sina danser på onsdagskvällarna under sommaren. De bästa dansbanden lockar tusentals besökare till Sverige kanske vackraste dansbana. Vallsjöbaden erbjuder också friluftsbad med brygga, omklädningshytt, toalett och kallvattendusch.
  Se och göra
  Aktiviteter
  Sävsjö
 • Sävsjö SkyttecenterFörstora bilden

  Sävsjö skyttecenter

    Välkommen till Sävsjö skyttecenter I anläggningen finner du olika verksamheter som: -Aleholms, Riksgymnasium för skytte. -Sävsjö Klätterklubb -Bodyjoy, Massage & kroppsvård -Solin, Solarie -Fritidsgården Chillan, Makerspace -Sävsjö Bågskytteklubb -Sävsjö Pistolskytteklubb -Digidel
  Se och göra
  Aktiviteter
  Sävsjö
 • Rött husFörstora bilden

  Möcklehults Byalag

  Byn Möcklehult och dess byalag ligger i sydvästra delen av kommunen, nästan fyra mil från Sävsjö. Byn är välkänd som den gamla byn författaren Peter Nilsson skrev om i boken "Den gamla byn". Passa på att vandra runt eller bada i sjön Grunnen.
  Se och göra
  Sevärdheter
  Sävsjö kommun
 • Möcklehultsbadet, Slättö

  Möcklehultsbadet Slättö

  Möcklehultsbadet är beläget strax söder om Möcklehult i norra delen av sjön Grunnen. Möcklehultsbadet erbjuder badbrygga, torrtoalett och grillplats.
  Se och göra
  Aktiviteter
  Sävsjö kommun
 • Metallsmide med text som det står Lövshult påFörstora bilden

  Lövshults Turistcenter

  På en naturskön plats vid sjön Övingen finns ett annorlunda turistcenter med en välkomnande atmosfär, genuin och avklädd från onödig garnityr och glitter. Möjlighet att skräddarsy konferens, kick-off, träningsläger, möhippa/svensexa, skolresa, födelsedagskalas, familjeutflykt etc. finns. Testa att övernatta på höskullen eller i ett stort militärtält. Inom närområdet finns även möjlighet till annat boende. Frukost och mat finns. Aktiviteterna anpassas efter önskemål. Prova fotbollsgolf, frisbeegolf, femkamp, flotte och den 240 meter långa vattenrutchbanan! Det finns även möjlighet till bad och grillning.
  Se och göra
  Aktiviteter
  Sävsjö kommun
 • Utsidan av Hylletofta kyrka

  Hylletofta kyrka

  I lantligt vackra omgivningar ligger Hylletofta gamla kyrka från 1100-talet. Kyrkan tillhör de så kallade Njudungskyrkorna. I vapenhuset finns en medeltida, järnklädd dörr med Hylletoftas symbol "Hyllekråken" förvarad. Enligt sägnen handlar motivet (kråkan) om hur man bestämde kyrkans placering. Hylletofta kyrka saknar tillbyggnader med undantag för stentornet, som byggdes 1783-87. Kyrkan ser alltså nästan likadan ut utvändigt, som när den byggdes under 1100-talet senare del. Dopfunten är också den från 1100-talet och tros vara gjord av Bestarius, en stenhuggarmästare från Njudung. Vid en restaurering under 1950-talet påträffades en runristad ekstock, troligen från sen vikingatid till tidig medeltid.
  Se och göra
  Sevärdheter
  Vrigstad
 • Skylt med texten "Välkommen till Hylletofta"

  Hylletofta Byalag

  Hylletofta byalag representerar Hylletoftabygden beläget cirka 14 km väster om Sävsjö. Hylletofta socken i Småland ingår i Västra härad, ingår sedan 1971 i Sävsjö kommun i Jönköpings län. Socknens areal är 62,78 kvadratkilometer, varav land 62,25.
  Se och göra
  Sevärdheter
  Vrigstad
 • Hjärtlanda kyrka

  Hjärtlanda kyrka

  Hjärtlanda kyrka uppfördes under 1100-talet. Den är en så kallad Njudungskyrka, vilket bland annat innebär att kyrkan saknar sockel och har rikt utformade portaler. Altaret är murat direkt vid väggen inne i absiden. Kyrkan är rik på medeltida inventarier. Till exempel har den en staty av Johannes döparen i norra fönstret och en madonnastaty vid dopfunten. Ett unikt bäraltare finns bevarat från missionstiden, innan några kyrkor hade byggts.
  Se och göra
  Sevärdheter
  Sävsjö
 • Litet träslottFörstora bilden

  Hjärtlanda byalag

  Hjärtlanda, beläget ca 5 km från Sävsjö och 9 km från Stockaryd är nog mest känt för sina medeltidsdagar med tornerspel som är ett välbesökt evenemang. De två samlingslokalerna är belägna precis intill medeltidskyrkan och går bra att hyra till olika evenemang. Hjärtlandagården består av en stor samlingslokal/konferensrum med tillhörande scen och serveringsmöjligheter för 60 sittande gäster. "Stallarna" i anslutning till gården, består av två samlings/konferensrum med sittplatser i de gamla båsen. Hjärtlanda finns omnämnd i ett testamente från år 1228 då med stavningen Hiartlandum. Vid medeltidens ingång år 1050, fanns 3 gårdar i trakten; Brunseryd, Hjärtnäs och Ärnanäs.
  Se och göra
  Sevärdheter
  Sävsjö
 • Eva Spångbergs Björkelund

  Eva Spångbergs Björkelund

  På gården Björkelund i Gamla Hjälmseryd, utmed riksväg 30 cirka 6 kilometer söder om Vrigstad, verkade träsnidaren Eva Spångberg. Själv kallade hon sig dock "förkunnare i trä". Här kan du se berättelser om judarnas historia, högtider och tempeltjänst. Även djuren har stor betydelse på gården. Eva Spångberg utsågs till 1900-talets viktigaste kvinna inom Svenska Kyrkan i en omröstning arrangerad av Kyrkans Tidning. Hon var en flitigt anlitad utsmyckare av monumentalarbeten i kyrkor och som konstruktör av julkrubbor. Eva Spångbergs verk är bland annat representerade i Storkyrkan i Stockholm, Växjö domkyrka och Guldhedskyrkan i Göteborg.
  Se och göra
  Aktiviteter
  Stockaryd
 • SlottsruinenFörstora bilden

  Eksjöhovgårds slottsruin

  Eksjöhovgårds slottsruin utgör ruinerna efter Eksjöhovgårds slott vid Eksjöhovgårdssjön utmed väg 127. Under medeltiden stod här en mindre byggnad som på 1600-talet byggdes ut med det stora stenhus du ser resterna av idag. Eksjöhovgård omnämns i skriftliga källor för första gången år 1287. Enligt traditionen ska det ha varit Sten Stures jaktslott. Från år 1420 till år 1616 tillhörde gården Stureätten (av grenen Natt och Dag). Slottet har genom århundraden skiftat ägare vid ett flertal tillfällen och ombyggnationer har skett. Byggnaden fick förfalla fram till 1920-talet då en omfattande restaurering gjordes, varefter två ytterligare restaureringar har genomförts. Passa på att göra ett besök i Eksjöhovgårds slottsruin och upplev historiens vingslag. Slottsruinen nås med hjälp av en gångbro.
  Se och göra
  Sevärdheter
  Sävsjö
 • Modahl Lanthandel

  Affären Modahl

  Affären i Modahl, en lanthandel sedan 1898, drivs nu i fjärde generation. Här kan du med ett litet steg in över tröskeln och ta ett stort kliv bakåt i tiden och uppleva en typisk lanthandel från förr. Öppet året runt! Njut av dofterna i bygdens mest välsorterade lanthandel med försäljning över disk och med flera varor i lösvikt.
  Se och göra
  Shopping
  Rörvik

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.