Logga Visitsavsjo
Lyssna på sidan Lyssna

Perennparken och Lagunen

Parkområdet bakom Kulturhuset och upp mot Sanatorieskogen kallas Perennparken. Men här hittar du egentligen många små parker i en.

Perennparken, Sävsjö

En park med många delar

Ståtliga pelaraspar med fält av vårblommande narcisser ger en andäktig känsla. Hyddan med sedumtaket används som utgångspunkt för populära trädgårdsguidningar genom Sävsjös Trädgård. Som en spegel ligger den lilla lagunen och ger liv och glittrande reflexer för besökarna. En park med många ingångar som bjuder på skiftande perspektiv beroende på vilken sida man väljer att stanna upp vid.

Genom ljudfilerna här på sidan kan du få en alldeles egen guidad visning i Sävsjös Trädgård. Det är Johanna Mattson från Sävsjös Trädgård som berättar om ravinen, pelarasparna och om biologisk mångfald. Så bege dig till parken, klicka på någon av filerna och ta en närmare titt på allt som växer och frodas.

En favoritplats i parken. Genom en slingrande nedsänkt gång med rött singel har här skapats ett mikroklimat för känsliga växter. Bland de utlagda stenblocken och i den grusiga jorden trivs växterna. Död ved i form av flera tusen år gamla stubbar och stockar hämtade från en mosse utanför staden ger boplatser åt insekterna. Att sitta ner här ger tid för återhämtning och reflektion.

En hästskoformad plantering som ramas in av en klippt avenbokshäck. Stora tuvor av jättetåtel förstärker den lite strama känslan. Här döljer sig ett litet rosarie med tåliga buskrosor, anpassade efter höglandets klimat. Många av sorterna har märkningen Grönt Kulturarv. Under juni förstärks också blomningen av doftande itoh-pioner. Här finns en vacker utsikt över lagunen och ön.

En avlång ö i lagunen som bjuder på stor växtvariation genom årstiderna. Allt utvalt för att det ska locka så många pollinerande insekter som möjligt.

Adress:

Perennparken och Lagunen

Parken är belägen mellan Kulturhuset och Sanatorievägen.Sävsjö kommun driver webbplatsen visitsavsjo.se för att ge invånare och turister information. Informationen skickas in till oss och vi reserverar oss för eventuella faktafel.