Lyssna på sidan Lyssna
Naturreservatet Hatten i Vrigstad

Se & göra

I Sävsjö är det alltid något på gång. Här hittar du tips på allt från kultur-, natur- och skaldjursupplevelser till vandring, cykling, paddling och evenemang.

Se & Göra

  • Skylt med texten: Adventure Småland stugor, cykel och kanot

    Adventure of Småland

    Fiske- och turistcamp ”Adventure of Småland” är en samlingspunkt för turister som vill uppleva en aktiv semester vid sjön Rusken och Vrigstadån. En mängd friluftsaktiviteter som fiske, paddling och cykling erbjuds. Vid bokning av guidade fisketurer och paddling är det möjligt att komplettera med en övernattning. Dessutom finns möjlighet att hyra båt med motor, cykel, kanot med mera. Vid sjön Rusken och Vrigstadån erbjuds både enklare stuga och fritidhus med ett boende av hög kvalité. Boendet ligger naturligt vackert och erbjuder ofta en fin sjöutsikt att starta dagen med. Se mer under boendekategorin. Anläggningen är öppen från april till oktober.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Stockaryd
  • Modahl Lanthandel

    Affären Modahl

    Affären i Modahl, en lanthandel sedan 1898, drivs nu i fjärde generation. Här kan du med ett litet steg in över tröskeln och ta ett stort kliv bakåt i tiden och uppleva en typisk lanthandel från förr. Öppet året runt! Njut av dofterna i bygdens mest välsorterade lanthandel med försäljning över disk och med flera varor i lösvikt.
    Se och göra
    Shopping
    Rörvik
  • All-tid Småland

    All-Tid Småland är en organisation, där de erbjuder kompletta menyer av besöksmål för att du ska kunna planera en innehållsrik vistelse i Småland.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö kommun
  • Gröna lysande bokstäver där det står apotek

    Apotek Hjärtat

    Apotek Hjärtat är ett av två apotek i Sävsjö kommun och det enda i Vrigstad.
    Se och göra
    Shopping
    Vrigstad
  • Aronssons byggvaror i Rörvik

    Aronssons Byggvaror

    Aronssons Byggvaror är en bygghandel. De har ett utbud på byggmaterial, verktyg , färg, hushållsmaterial, trädgårdsmaterial, fönster och dörrar.
    Se och göra
    Shopping
    Rörvik
  • Framsidan av butiken med rampFörstora bilden

    Asklunds blommor

    Hos Asklunds Blommor, som ligger i hjärtat av Sävsjö, hittar du ett stort utbud av snittblommor, krukväxter, arrangemang, krukor och vaser. Här finns färdiga buketter och planteringar som gör det smidigt dig som kund att handla, men här finns även möjlighet att beställa efter eget önskemål. Asklunds Blommor är anslutna till Euroflorist och ombud för Interflora.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö
  • Framsidan av byggnadenFörstora bilden

    Baazar Coffe & Home

    Baazar Coffee & Home är ett internetbaserat företag med försäljning via hemsida. Här finns gamla möbler från Kina, Tibet och Mongoliet och nytillverkade orientaliska möbler anpassade efter skandinaviska behov och önskemål. Det finns även mattor och smycken från nomadfolken på Anatoliska höglandet och från Saharas sandiga vidder. Orientaliska lyktor och handknackade brickbord från Marrakesh. Här finns även överraskningar inspirerade av industralismen, fransk lantstil och mycket mera. Det är blandningen som skapar helheten. Lokalen på Östra Järnvägsgatan 16 är ett showroom och är öppet efter överenskommelse.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö
  • Kulturhuset i Sävsjö

    Bio på Kulturhuset

    Lista på aktuella filmer som visas finns på webbplatsen, länk finns i kontaktuppgifter.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • Blommande buskar och damm med stationshus i bakgrunden.

    Björnebergsparken och Järnvägsparken i Stockaryd

    Sävsjös Trädgård sköts av Sävsjö kommuns gata- och parkenhet. Parker och planteringar som ingår i konceptet finns i alla kommunens tätorter. Slå dig ner på en parksoffa i Järnvägsparken eller ta med barnen till lekplatsen i Björnebergsparken.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Stockaryd
  • En solros på en äng

    Blomstertäppan

    I natursköna byn Hällaryd ligger Blomstertäppan. Här finns en gårdsbutik, plantskola och blomsterodling. I gårdsbutiken hittar du bland annat trädgårdsinredning, doftljus av hög kvalité, svensk glass och enklare fika. Sommarens höjdpunkt är självplocket i blomsterodlingen. Välkommen på en blomstrande upplevelse hos Blomstertäppan!
    Se och göra
    Aktiviteter
    Stockaryd
  • Olika former av vita porslin konstverkFörstora bilden

    Blå Boden - Design, konst och hantverk

    Låt dig inspireras av Blå Bodens egendesignade keramik såsom muggar, skålar, kannor, fat - bruksföremål i många olika och färgsprakande kulörer. Dessutom finns här ett stort sortiment av Linnéakeramik med en stram klassisk färg som är tidlös och inspirerad från 1700-talet. Välkommen till Blå Bodens showroom och inspireras av mångfalden i utbudet.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö
  • Framsidan av byggnadenFörstora bilden

    Boda Borg

    Boda Borg - ett äventyr för alla! Samla företaget, kompisgänget, familjen, ungdomsgruppen eller föreningen. Tävla, utmana varandra eller bara upplev Boda Borg tillsammans.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • Bowlinghallen i Sävsjö

    Bowling Sävsjö

    Bowlinglokalen ligger i källaren på Kulturhuset i centrala i Sävsjö. Här finns en enklare servering och möjlighet att hyra bowlingskor. Är ni ett större sällskap går det att hyra hela hallen.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • Olika brandhjälmar och gasmaskerFörstora bilden

    Brandmuseum

    Förr var det vanligt att man bodde i trähus med öppna spisar, och inte hade stora tillgångar till vatten. Det betyder att brandrisken var mycket större förr. I Sävsjö stationssamhälle bildades en frivillighetskår 1870, som ryckte ut när brandvakten blåste i sin lur. Men 1925 ersattes frivillighets kåren mot borgarbrandkåren som tjänade 30 kr i årslön, plus 1 kr för varje utryckning. Borgarbrandkåren hade anordnat olika brandkårsfester i Folkets Park, för att samla ihop pengar för att köpa en brandbil. De lyckades 1928 att köpa en brandbil för 10 man, som kostade 2 500 kr. Brandmuseet visar brandhistorien i form av gamla brandbilar, äldre utrustning, foton och annan dokumentation över brandförsvaret i Sävsjö från 1900-talets början. Brandmuseets nuvarande byggnad användes tidigare som ett hönshus, vedbod och utedass för statarna. Museet ligger mellan Eksjöhovgårds värdshus och Eksjöhovgårds slottsruin utmed väg 127, strax öster om Sävsjö.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Brunnsekärrets naturreservat

    Brunnsekärrets naturresarvat

    Brunnsekärrets naturresarvat ligger ungerfär 5 km sydost om Hylletofta, söder om byn Mossaryd. Resarvatet är 5,2 hektar. På Brunnsekärrets naturreservat finns fjällväxten Kung Karls spira. Den är tvåfärgad och kan bli uppemot 1 meter lång. Kung Karls spira växer i kärr och på fuktiga ängar. Vid Brunnsekärrets naturresarvat finns en informationstavla, närhet till kollektivtrafik, parkering och en stig som sträcker sig ungefär 700 meter in i naturresarvatet Läs mer om Brunnsekärrets naturresarvat på Länsstyrelsens webbplats .
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Ett fält med vita blommor och framför ett träd

    Centrumplanteringar i Sävsjö

    Genom textbeskrivning och ljudfiler här på sidan kan du få en alldeles egen guidad visning i Sävsjös Trädgård. Det är Johanna Mattson från Sävsjös Trädgård som berättar om planteringar och rabatter som ligger utspridda i Sävsjös centrala delar. I centrum hittar du även Tunneltorget, men den har fått en egen sida.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Cirkel K

    Cirkel K Vrigstad

    Cirkel K är en bemmanad tankstation, i Vrigstad. Cirkel K har en butik, där man kan köpa livsmedel och saker som behövs till bilen. Möjlighet till att tvätta bilen finns.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö kommun
  • Affären coop

    Coop Konsum Sävsjö

    Coop Sävsjö är en matvarubutik som är belägen i centrala Sävsjö. Här finns även ett litet filmsortiment och husgeråd, samt en förbutik med spel.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö
  • Tre barn med cyklar och hjälmar.

    Cykelvägar i tätorterna

    Det finns även många fina vägar att cykla i våra tätorter. Med hjälp av kartan kan du hitta cykelvägar.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Skylt över blå mountainbike-slinga vid Djurgårdsområdet

    Cykla mountainbike i Sävsjö

    Här finner du en karta och GPS-fil för den blå cykelrundan som är anpassad för mountainbikecykling. Cykelrundan ligger i Sävsjö. Den startar och går i mål vid Djurgårdsområdet precis intill Djurgårdsstugan. Sträckan är cirka 4 km lång och är skyltad.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • Cyklist cyklar på asfaltsväg

    Cykla Sävsjö - Skepperstad via Torset

    Här finner du en karta och GPS-fil för en cykelrunda som utgår från Sävsjö - Skepperstad via Torset. Cykelrundan är 22 km lång.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Cykel rullar längsmed asfaltsväg

    Cykla Sävsjö till Vallsjöbaden

    Här finner du en karta och GPS-fil för en cykelrunda som går från Sävsjö till Vallsjöbaden. Cykelrundan är 12 km lång.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Gul cykel med cykelkorg

    Cykla Sävsjö - Vallsjön runt

    Här hittar du en karta och GPS-fil för en cykelrunda som utgår från Sävsjö och går runt Vallsjön. Cykelrundan är 30 kilometer lång.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Cyklist cyklar på en asfaltsväg

    Cykla Vrigstad - Lammhult - Möcklehult - Nydala

    Här finner du en karta och GPS-fil för en cykelrunda som utgår från Vrigstad och går via Lammhult och Möcklehult till Nydala. Cykelrundan är 73 kilometer lång.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Detaljbild på cykel

    Cykla Vrigstad - Lundholmen runt

    Här hittar du en karta och GPS-fil för en cykelrunda som utgår från Vrigstad och går runt Lundholmen. Cykelrundan är 8 kilometer lång.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Mountainbike på stig i skog

    Cykla Vrigstad - Norra Ljunga - Komstad - Hylletofta

    Här hittar du en karta och GPS-fil för en cykelrunda som utgår från Vrigstad och går via Norra Ljunga, Komstad och Hylletofta. Cykelrundan är 54 kilometer lång och det lämpar sig att använda en mountainbike.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Cyklist cyklar på asfaltsväg

    Cykla Vrigstad - Nydala-Rörvik-Stockaryd

    Här hittar du en karta och GPS-fil för en cykelrunda som utgår från Vrigstad via Nydala, Rörvik och Stockaryd. Cykelrundan är 57 kilometer lång.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Detaljbild på cykelhjul

    Cykla Vrigstad - Rusken runt

    Här hittar du en karta och GPS-fil för en cykelrunda som utgår från Vrigstad och runt sjön Rusken. Cykelrundan är 62 kilometer lång.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Detaljbild på cykelhjul på asfaltsväg

    Cykla Vrigstad - Slättsjön runt

    Här hittar du en karta och GPS-fil för en cykelrunda som utgår från Vrigstad och går runt Slättsjön. Cykelrundan är 7 kilometer lång.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Jenny Almqvist och Anna Frej cyklar i skogen i Vrigstad.

    Cykla Vrigstad till Nydala

    Här hittar du en karta och GPS-fil för en cykelrunda som utgår från Vrigstad och går till Nydala. Cykelrundan är 40 kilometer lång och det lämpar sig att använda en mountainbike.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Dackeleden vid Lövshults turistcenter i Lövshult i de södra delarna av Sävsjö kommun.

    Dackeleden

    Vid Lövshults Turistcenter i Lövshult i södra delarna av Sävsjö kommun finns en vandringsled på cirka tre kilometer benämnd Dackeleden.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Skylt vid Djupadals strövområde

    Djupadals strövområde

    Djupadal är ett strövområde i utkanten av centrala Sävsjö. Här finns möjligheter till både rekreation och kultur. Området består av olika stigar, varav en leder dig till en bronsåldersgrav och tre intilliggande hålvägar. På en kulle i området finns även en grillplats som är öppen för alla att använda. Djupadals dammar lockar många fåglar och är därför en populär plats för ornitologer.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Bild på affären djurens värld, skyltfönster

    Djurens värld Sävsjö Sävsjö Zoo & Lek  

    Idag är företaget en väl etablerad djuraffär som säljer foder och tillbehör till hund och katt. Butiken säljer kaniner, hamstrar, marsvin, fåglar m.m finns i butiken samt foder och tillbehör till dessa. Butiken har ett stort sortiment av akvariefiskar samt dammfiskar och säljer akvarium och tillbehör till dessa. I butiken finns det även en avdelning med barnleksaker.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö kommun
  • Eksjöhovgårds Värdshus

    Eksjöhovgård

    Eksjöhovgårds historia Gåvor till folket i Ekesio Eksjöhovgård eller Ekesio, som gården då hette, syns första gången i ett dokument från 1287. Då låter Cecilia Elofsdotter skriva sitt testamente, där hon bland annat ger gåvor till sitt gårdsfolk i Ekesio. Gården testamenterades senare till Nydala kloster, vilket var ganska vanligt bland medeltidens stora jordägare. Från Nydala kloster till Sven Sture Efter ett sekel i klostrets ägo kom Eksjöhovgård genom ett jordbyte år 1420 i Sven Stures ägo. Gården hade vid den tiden ett strategiskt läge. Under 1300-talet och en bit in på 1400-talet fanns häradets tingsplats här och gården låg centralt intill handelvägar söder- och västerut. Eksjöhovgård ärvdes sedan av den yngre Stureättens anfader Nils Sture. Under Sturarnas tid blev Eksjöhovgård kärnan i ett omfattande godskomplex. År 1616 dog Stureätten ut och Eksjöhovgård kom i andra händer. Godset hade då för länge sedan mist mycket av sin betydelse, eftersom Sturarna under årens lopp förvärvat egendomar närmare rikets centrum, Stockholm. Eksjöhovgårds slott Fältmarskalken Carl Mauritz Lewenhaupts ägde godset i mitten av 1600-talet. I hans ägo började bygget av en ståndsmässig bostad i tre våningar av sten med två flyglar framför. Idag står byggnaden kvar som ett monument över den svenska högadelns många kostsamma byggnadsprojekt under stormaktstiden. Ruinen har också gett inspiration till Sävsjö stadsvapen. Läs mer om Eksjöhovgårds slottsruin Eksjöhovgårds värdshus Mer information finns här: Eksjöhovgårds värdshus Statarstugan För mer information om Statarstugan, läs här: Statarstugan Skomakarmuseum Information om Skomakarmuseumet finns här: Skomakarmuseum Brandmuseum För mer information om brandmuseumet finnns den här: Brandmuseum Magasinet Mer information om Magasinet finns här: Magasinet Vallsjö nya kyrka Informationen om Vallsjö nya kyrka finns här: Vallsjö nya kyrka
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö kommun
  • SlottsruinenFörstora bilden

    Eksjöhovgårds slottsruin

    Eksjöhovgårds slottsruin utgör ruinerna efter Eksjöhovgårds slott vid Eksjöhovgårdssjön utmed väg 127. Under medeltiden stod här en mindre byggnad som på 1600-talet byggdes ut med det stora stenhus du ser resterna av idag. Eksjöhovgård omnämns i skriftliga källor för första gången år 1287. Enligt traditionen ska det ha varit Sten Stures jaktslott. Från år 1420 till år 1616 tillhörde gården Stureätten (av grenen Natt och Dag). Slottet har genom århundraden skiftat ägare vid ett flertal tillfällen och ombyggnationer har skett. Byggnaden fick förfalla fram till 1920-talet då en omfattande restaurering gjordes, varefter två ytterligare restaureringar har genomförts. Passa på att göra ett besök i Eksjöhovgårds slottsruin och upplev historiens vingslag. Slottsruinen nås med hjälp av en gångbro.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Butiken Emilorosa i Nya Hjälmseryd

    Emilorosa Design

    Emilorosa Design är en mysig butik för dig som gillar att sticka, virka, sy och annat handarbete. I syateljén tar Emilorosa Design emot uppdrag och utför lagnings- och ändringsarbeten på kläder och andra textilier. Emilorosa Design syr också upp på beställning enligt kundens önskemål. Öppettider: onsdag-fredag kl 10-18, lördag kl 10-14, 1:a söndagen i varje månad kl 12-16. Webbshopen är alltid öppen.
    Se och göra
    Shopping
    Rörvik
  • Flera hästar i en skogFörstora bilden

    Emma Rid Island - Turridning på Islandshästar

    I Toraliden erbjuds möjligheten att prova på att rida islandshästar i en härlig småländsk miljö. Här finns möjlighet att rida allt från 1,5 timmars turer till längre dagsturer och samtidigt njuta av naturen med fikapauser eller grillad mat ute i skogen. I Toraliden finns det cirka 15 islandshästar, varav 10 är ridbara. Grupper på 8 personer kan tas emot per ridtur. Oftast följer två ledare med på turerna för att bästa möjliga hjälp ska kunna erbjudas. På turerna tar vi oss fram med hjälp av skritt, tölt och galopp. Emma Rid Island erbjuder turer för både nybörjare och vana ryttare och för den som är sugen på ett riktigt äventyr finns det en tvådagarstur.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Stockaryd
  • Röd tegelbyggnad med fasadskylt "Erikshjälpen second hand"

    Erikshjälpen Secodn Hand i Sävsjö

    Erikshjälpen är en barnrättsorganisation med en ideell second handverksamhet. Tillsammans har vi en gemensam vision: En förändrad värld där barns drömmar får liv. Erikshjälpen Second Hand arbetar för att generera medel till de sociala och humanitära insatserna. Arbetsträningen i våra butiker föder också framtidstro för barn med föräldrar som står utanför arbetsmarknaden och den cirkulära försäljningen ger klimathopp för kommande generationer.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö
  • Erikshjälpen i Vrigstad

    Erikshjälpen Second Hand i Vrigstad

    Erikshjälpen Vrigstad erbjuder ett stort utbud av prylar, kläder, skor, accessoarer med mera. Butiken drivs i samarbete med Pingstförsamlingen i Vrigstad och Erikshjälpen Second Hand Butiker i Huskvarna. Hela överskottet går till sociala och humanitära insatser utomlands och i Sverige. I Erikshjälpen Vrigstads café kan du njuta av gott fikabröd och Vrigstad ostkaka. Öppet fredag 14-18 och lördag 10-13. Erikshjälpen Vrigstad tar emot kläder (hela och rena), skor, textilier, hem & hushåll, möbler, tavlor, prylar med mera.
    Se och göra
    Shopping
    Vrigstad
  • skylt som finns på taket och det står Family House

    Estilos

    Estilos (tidigare Family House) finns i Sävsjö, där de har ett brett sortiment av kläder, både för män, kvinnor och barn.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö kommun
  • Tonys elbutik i Sävsjö

    Euronics vitvaror - Tonys Elbutik

    På Euronica hittar du ett brett utbud av vitvaror, hem-el och belysning. Butiken erbjuder personliga och professionella medarbetare som gärna hjälper dig att hitta rätt produkt. Tack vare ett stort lager på en stor del av sortimentet kan Elkedjan garantera snabb leverans av produkter som inte finns i butiken.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö
  • Eva Spångbergs Björkelund

    Eva Spångbergs Björkelund

    På gården Björkelund i Gamla Hjälmseryd, utmed riksväg 30 cirka 6 kilometer söder om Vrigstad, verkade träsnidaren Eva Spångberg. Själv kallade hon sig dock "förkunnare i trä". Här kan du se berättelser om judarnas historia, högtider och tempeltjänst. Även djuren har stor betydelse på gården. Eva Spångberg utsågs till 1900-talets viktigaste kvinna inom Svenska Kyrkan i en omröstning arrangerad av Kyrkans Tidning. Hon var en flitigt anlitad utsmyckare av monumentalarbeten i kyrkor och som konstruktör av julkrubbor. Eva Spångbergs verk är bland annat representerade i Storkyrkan i Stockholm, Växjö domkyrka och Guldhedskyrkan i Göteborg.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Stockaryd
  • Insidan av familjebadet i Sävsjö

    Familjebadet Sävsjö

    Välkommen till det varma, sköna badet för hela familjen! Här finns det vattenrutchbana och bubbelpool. Du kan slappa i bastun eller leka i poolen. Aktiviteter i form av motionssim, simkurser och gruppträning erbjuds också, samt fika och glass i cafét. Mer information om priser, bassänger och mycket annat finns på vår hemsida. Gå till Familjebadets egna sidor här >>
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • Femtinge byalag, grusväg och vägskyltFörstora bilden

    Femtinge byalag

    Femtinge byalag bildades år 1989 och syftet med byalaget är att verka för god sammanhållning, trivsel, att tillvarata byns gemensamma intressen samt bevara, utveckla och stödja en aktiv landsbygdskultur. Femtinge ligger cirka 5 km nordväst om Sävsjö. Några gånger om året träffas medlemmarna i olika gemensamma aktiviteter som slåtter av järnåldersgravfältet, bystädning av vägar och fisketävling mm.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Fiske i Allgunnens FVO

    Fiske i Allgunnens FVO

    Allgunnen är med sina 1380 hektar Sävsjö kommuns största sjö och är relativt flikig till formen, med flera stora vikar. Sjön hyser, utöver sina grova gäddor, ett bestånd av storvuxen lake och fina abborrar. Gäddfisket är nog det som lockar de flesta sportfiskare till Allgunnen, som är ett riktigt storgäddvatten. Och man förstår dem, för vad inom sportfisket kan ge ett sådant adrenalinpåslag som när en gädda hugger stenhårt över ett snabbt fiskat jerkbete. Mer information om Allgunnens FVO och hur man går tillväga för att köpa fiskekort finns på fiskekartan.se
    Se och göra
    Aktiviteter
    Rörvik
  • Fisk mot blå bakgrund

    Fiske i Allsarpasjön m fl FVO

    Allsarpasjön : Den 220 hektar stora Allsarpasjön är en mycket grund sjö, med ett maxdjup på endast 3 meter. Sjön erbjuder ett intressant fiske efter gädda och abborre. Abborrar kring halvkilot och mer därtill är vanligt förekommande. Rudan är talrik och lätt att komma till tals med under vårens mete. Brohultasjön : Brohultasjön är förbunden med den större Allsarpasjön genom en kort kanal i sydväst. Inte mycket fiske bedrivs i sjön. Tyvärr saknas båtramp och inga båtar finns i nuläget för uthyrning i sjön. Mosjön : Den mindre sjön Mosjön, belägen strax väster om Allsarp ingår också i fiskekortet. Även här finns goda möjligheter till ett trevligt abborr- och gäddfiske Mer information om Allsarpasjön m fl FVO och hur man går tillväga för att köpa fiskekort finns på fiskekartan.se
    Se och göra
    Aktiviteter
    Rörvik
  • Armar som håller om en fisk i vattnet

    Fiske i Eksjöhovgårdssjön

    I Eksjöhovgårdssjön kan man fiska både gädda och aborre. Det finns en gångstig runt hela sjön så att man kommer runt på ett enkelt sätt och kan fiska på flera ställen. Om man hellre vill fiska från båt kan man hyra en roddbåt eller kanot på Sävsjö Camping, som ligger bredvid badplatsen. Tänk på att man inte får fiska från bryggan vid stranden, men det finns särskild brygga för fiske. Fiskekort måste lösas för alla över 15 års ålder. Dessa kan köpas på Sävsjö camping och på bensinstationen Gulf, inte långt från sjön. Mer information om Eksjöhovgårdssjön FVO och hur man går tillväga för att köpa fiskekort finns på fiskekartan.se
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • En hand som håller i en fiske

    Fiske i Frissjöns FVO

    Frissjön är med sina flera småöar, sandstränder och klippor ett mysigt utflyktsmål som med fördel kan kombineras med fiske. Sjön är en klarvattensjö med vackra vyer som gör sig mycket bra en vacker sommardag med picknickkorgen i ena handen och spöet i den andra. Den 332 hektar stora sjön är näringsfattig med ett största djup på 25,5 meter. Spinnfiske och mete är de populäraste fiskesätten i Frissjön. Bland häckande sjöfågel märks bland annat storlom, småskrake och fiskgjuse. Mer information om Frissjöns FVO och hur man går tillväga för att köpa fiskekort finns på fiskekartan.se
    Se och göra
    Aktiviteter
    Stockaryd
  • En hand som håller i en fisk

    Fiske i Hillens och Rydsjöns FVO

    Norr om Rörvik ligger Hillen och Rydsjön, två populära sjöar ur fiskesynpunkt – inte minst på grund av sin lättillgänglighet från land. Gäddor på 6-7 kilo förekommer titt som tätt i Hillen och abborrarna är lätta att lura till hugg både på mete och jigg. Gädda och abborre är de fiskarter som lockar de flesta sportfiskarna till området. Vintertid är pimpelfiske populärt i Hillen. I Rydsjön är det vanligare med angelfiske eller ismete. Hillen är lättillgänglig från land tack vare bra vägförbindelser. Sjöarna har en åförbindelse med Allgunnen, men denna går inte att ta sig igenom med båt om det inte är riktigt högvatten. Fiskarter Hillen: Abborre, benlöja, braxen, gädda, lake, mört, sarv,sik och sutare. Mer information om Hillens och Rydsjöns FVO och hur man går tillväga för att köpa fiskekort finns på fiskekartan.se
    Se och göra
    Aktiviteter
    Rörvik
  • händer som håller i en gädda

    Fiske i Hultsjö Södra FVO

    Hultsjö södra fiskevårdsområde omfattar ungefär 300 hektar vattenyta. Sjön Övingen i Sävsjö kommun har en areal av 240 hektar. Övingen är en näringsfattig sjö med gles vattenvegetation, känt för sitt klara, friska vatten. Sjön är en källsjö tillhörande Lagans huvudavrinningsområde. På sitt djupaste ställe är sjön 32,5 meter. Övingens stränder är mestadels branta och utgörs på många håll av klipphällar. Sjön är kantad av barr- och blandskog, åker och betesmark. Mer information om Hultsjö Södra FVO och hur man går tillväga för att köpa fiskekort finns på fiskekartan.se
    Se och göra
    Aktiviteter
    Stockaryd
  • En hand som håller i en fisk

    Fiske i Linnesjöns FVO

    Linnesjön är ett härligt vatten att meta abborre i. Finns det något mer rofyllt än att sitta med en kopp kaffe en ljum sommarkväll med ett metspö i handen och stillsamt betrakta det guppande flötet? Här finns alla möjligheter till en sådan upplevelse. Även spinnfiske och pimpel efter abborre kan vara givande. Gäddfisket i sjön är också bra, med dokumenterade fångster på upp till 11 kg. Linnesjön har ett rikligt bestånd av mindre sik, samt signalkräfta som innebär en bra födobas för sjöns abborrar och gäddor. Fiskarter : Abborre, gädda, mört, sutare, sik och lake. Mer information om Fiske i Linnesjöns FVO och hur man går tillväga för att köpa fiskekort finns på fiskekartan.se
    Se och göra
    Aktiviteter
    Stockaryd
  • Händer som håller i en gädda

    Fiske i Norr- och Sörsjöns FVO

    Sörsjön och Norrsjön är två grunda sjöar, med ett största djup på omkring 5 meter, sammanbundna av ett 50 meter brett sund. Sörsjön är flikig med många små vikar. Fisket efter abborre är väldigt trevligt i sjöarna och kilosfiskar är vanligt. Gäddor på vikter kring 11-12 kilo har fångats i sjöarna. Spinnfiske, mete och vinterfiske är vanligt förekommande. Vattnen är svagt humösa, näringsfattiga och har en sammanlagd areal på dryga 200 hektar. Utefter de mestadels långsluttande stenstränderna växer en riklig övervattensvegetation. Båtuthyrning och båtramp saknas tyvärr i sjöarna, men det finns goda möjligheter till fiske från land. Mer information om Norr- och Sörsjöns FVO och hur man går tillväga för att köpa fiskekort finns på fiskekartan.se
    Se och göra
    Aktiviteter
    Stockaryd
  • Hand som håller i en fisk

    Fiske i Vallsjöns FVO

    Den drygt 700 hektar stora Vallsjön hyser starka bestånd av grov abborre och gädda. Abborrfisket är kanske ett av södra Sveriges bästa, både när det gäller antal och storlek, såväl sommar som vinter. Abborre över kilosgränsen är vanligt. Det vanligaste fisket i sjön är spinnfiske, pimpel och trolling, men även mete från båt kan vara fångstgivande. Pimpelfiske och ismete är bäst i norra halvan av Vallsjön. Sjön har även gott om signalkräfta, men fisket efter denna är begränsat till markägare. Vallsjön är en klarvattensjö med mycket god vattenkvalitet och en dricksvattentäkt för Sävsjö kommun. Ett exempel på den goda vattenkvaliteten är förekomsten av den nationellt rödlista blågrönalgen sjöhjortron. Fiskarter i sjön: Abborre, Gädda, Mört, Sutare, Sik, Lake. Mer information om Vallsjöns FVO och hur man går tillväga för att köpa fiskekort finns på fiskekartan.se
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • Händer som håller i en gädda

    Fiske i Vrigstadortens FVO

    De näringsrika sjöarna i Vrigstadortens fiskevårdsområde knyts ihop av Vrigstadåns huvudfåra. Med båt kan du lätt ta dig från sjö till sjö. Vrigstadortens fiskevårdsområde erbjuder totalt 380 hektar fiske i sjöar och strömmar. I Vrigstadsåns huvudfåra ligger i nedströms riktning Lundholmssjön, Pelikroken, Högebrosjön, Franssjön, Sunnerbysjön, Storsjön, Lillesjön och Långö-Klinthultsdammen på rad. Även Slättsjön, Ladsjön och Kyrkarpssjön knyts samman med huvudfåran genom tillrinnande vattendrag. Dessa sjöar, tillsammans med delar av Vrigstadsåns huvudfåra ingår i fiskekortet. Mer information om Vrigstadortens FVO och hur man går tillväga för att köpa fiskekort finns på fiskekartan.se
    Se och göra
    Aktiviteter
    Vrigstad
  • Hand som håller i en fisk

    Fiske i Värmens FVO

    Sydväst om Allgunnen ligger Värmen, en klarvattensjö med god sikt som fungerar som dricksvattentäkt till Lammhult. Abborrfisket i sjön är det som får de flesta att höja på ögonbrynen, men gäddfisket och framförallt fisket efter lake är också fint. Värmen är helt klart ett bra alternativt till ”storebror” Allgunnen i öst. Lake kring fyra kilo förekommer då och då. Framförallt i sjöns norra del finns fina gäddfiskeplatser och spinnfiske brukar vara den bästa metoden för att fånga Värmens gäddor. Mete efter abborre med betesfisk eller mask kan vara bra sommartid. Köp av fiskekort berättigar även fiske i Lilla Värmen, lokaliserad väster om Stora Värmen och förbunden till denna genom ett sund. Mer information om Värmens FVO och hur man går tillväga för att köpa fiskekort finns på fiskekartan.se
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Händer som håller i en gädda

    Fiske i Ärnanäsasjöns FVO

    Nordöst om Stockaryd breder Ärnanäsasjön ut sig - en sjö rik på abborre, gädda och mört. Gäddorna i sjön har fin snittvikt och vid riktat gäddfiske är fisk i storlekar mellan 3 och 5 kg vanligt. Spinnfiske och mete efter abborre är bra och den effektivaste metoden för att komma i kontakt med sjöns större abborrar är mete med betesfisk. Sjön är 150 hektar stor, med ett största djup på 13 meter och kring stränderna finns skogsmark, åkrar och myrar. Ärnanäsasjön är en näringsfattig sjö, sparsamt bevuxen med vassvegetation, som utgör ytvattentäkt för Stockaryds samhälle. Mer information om Ärnanäsasjöns FVO och hur man går tillväga för att köpa fiskekort finns på fiskekartan.se
    Se och göra
    Aktiviteter
    Stockaryd
  • Galgabacken längsmed Sävsjö Häradsväg

    Galgabacken

    Avrättningsplatsen Att göra orätt har alltid kunnat straffa sig. För länge sedan så illa att man kunde få sona sina brott med sitt liv. Därför fanns det avrättningsplatser i närheten av tingsplatsen. Någon gång i mitten av 1700-talet hamnade Västra härads avrättningsplats i utkanten av Komstad, på gränsen mot Ljunga by. Dessförinnan låg den troligtvis vid bron över Torkån. Då var detta en folktom plats på gränsen mellan socknarna Ljunga och Vallsjö, idag är det mitt i centrala Sävsjö. Avrättningsmetoden En avrättningsplats skulle ligga avskilt men ändå vara lätt att hitta till. Platsen utmed vägen i utkanten av Komstad, var väl lämpad för detta ändamål. Den fick namnet Galgabacken, trots att här aldrig var någon galge. Som avrättningsmetod var det halshuggning som gällde. Avrättningsplatsens gropar Hur många som avrättats på Galgabacken i Komstad är inte känt men man vet att platsen användes som avrättningsplats mellan 1757 och 1858. Ännu kan man ana den grävda grop där den avhuggnes huvud skulle falla. Allmänheten avskräcktes från att göra orätt När någon dömts till avrättning lästes en kungörelse om detta upp i häradets kyrkor för att alla skulle veta om det. Överheten såg gärna att allmänheten bevittnade dessa händelser och då avskräcktes från att göra orätt. Allmänheten bevittnade avrättningen En avrättning lockade stora folkmassor, både vuxna och barn kom och det berättas att de mest företagsamma klättrade upp i träden för att se bättre. Då huvudet på offret föll, föll också en och annan trädklättrare. Det makabra skådespelet blev antagligen för mycket att bevittna. Kloka gummor Vid en avrättning var också kloka gummor på plats. De var snabbt framme för att torka upp den avrättades blod. Blodet torkade de och löste sedan upp i vatten. Man trodde att vattnet kunde bota folk med fallandesjuka, vilket var ett gammalt namn på epilepsi. Galgabackens sista offer 1858 var sista avrättningen på Galgabacken. Offret var Anders Andersson, som också gick under namnet Farao efter sitt besvärliga sätt. Farao var arrendator på en gård men fick inte förnyat arrendekontrakt av jordägaren. Säkert blev han sur på allt och alla och inte minst på den nye arrendatorn. Denne förgiftade han med arsenik, dolt i smör, när han bjöd den inte ont anande mannen på sup och smörgås. Likaså gjorde han med grannkvinnan, som han trodde talat väl om den nye arrendatorn inför jordägaren. Även hon bjöds på förgiftad smörgås. Då det upptäcktes och han dömdes i tingshuset i Komstad till avrättning på Galgabacken.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö kommun
  • Gamla bankgården i Vrigstad

    Gamla Bankgården i Vrigstad

    Gamla Bankgården i Vrigstad innehåller bankmuseum och ett småborgerligt hem, båda speglande tiden från 1900-talets början. På gårdstomten finns tre generationer bankbyggnader. Detta är en, ur bankhistoriskt perspektiv, unik miljö och har ingen motsvarighet i vårt land. Dessutom är bankmuseet det enda i landet som ligger på sin ursprungliga plats. En trappa upp stiger vi rakt in i ett borgarhem där tiden tycks ha stått stilla. Möblerna står där de placerades 1898 då kronolänsmannen, tillika kamrern i banken, Alfred Dahl med familj flyttade in. Här finns också den nya, permanenta utställningen ”Vrigstadentreprenörer- hur Vrigstad blev Vrigstad”. Utställningen visar hur samhället har vuxit fram och betydelsen av driftiga människor.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Vrigstad
  • Gamla Hjälmseryds kyrka

    Gamla Hjälmseryds kyrka

    Kyrkan uppfördes av obearbetad gråsten på 1100-talet, troligen influerad av klosterbygget i Nydala. När nya kyrkan i Hjälmseryd byggdes beslöt man att riva den gamla helgedomen. Delar av den och dess inventarier såldes på auktion. 1865 återstod bara ruiner. 1927 väcktes tanken att återuppbygga den gamla kyrkan. En insamling startades och delar som tillhört kyrkan och som spritts i socknen samlades in. 1934 var kyrkan klar för invigning. Dopfunten kommer från 1100-talet och anses vara tillverkad av den så kallade Njudungsmästaren. Kyrkans predikstol är daterad till 1657 men dess fot är tillverkad av Eva Spångberg. Eva har även gjort kyrkans altarkors, dopljusstaken och en Mariabild.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö kommun
  • Ingång till Granngården i Sävsjö

    Granngården

    Granngården finner ni i centrala Sävsjö. Butiken erbjuder allt för trädgård, skog och djur.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö
  • GravfältFörstora bilden

    Gravfält i Biskopsbo

    Gravfältet som är beläget strax utanför Vrigstad har lämningar från stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Här finns 36 högar, 18 runda stensättningar, fyra domarringar och tre resta stenar. Många stenyxor har hittats runtomkring gravfältet.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Vrigstad
  • Gravfält Norra Ljunga längsmed Sävsjö Häradsväg

    Gravfält Norra Ljunga

    Markering ovan jord saknas Människor har i alla tider gravlagt sina döda. Men gravskick och gravformer har förändrats över tid och skiljer sig åt mellan regioner. I Jönköpings län är rösen, stensättningar, domarringar och högar vanliga men det finns också gravar som idag saknar markering ovan jord. Flera olika gravtyper På Norra Ljunga gravfält finns både gravhögar, treuddar, stensättningar och domarringar. Gravfältets sammansättning med olika gravtyper tyder på att det använts under mycket lång tid och att det bott människor här väldigt länge. Gravhögar bevarade från yngre järnåldern På gravfältet i Norra Ljunga finns minst 100 gravar och stensättningar. De flesta är svåra att urskilja men några syns tydligt. Till exempel den treudd som har närmare 10 m långa armar. De är svåra att tidsbestämma men finns ofta ihop med gravhögar, vilka var vanliga vid yngre järnåldern det vill säga cirka 800-1050 efter Kristi födelse. På gravfältet syns flera välvda högar tydligt. Domarringarna består av ett antal stenar, vanligast 9 eller 12, vilka bildar en rund krets. De här gravarna är ofta från århundradena efter Kristi födelse. Tyvärr är dessa svåra att se på Norra Ljunga gravfält. Döda begravdes på kyrkogården När kyrkan byggdes på 1100-talet och människorna i byn kristnades, kom inte gravfältet att användas längre. Därefter begravdes byborna på kyrkogården.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö kommun
  • Grönskulle

    Grönskulle är ett sägenomspunnet trollberg med grottor och gryt. En offerkälla finns uppe på kullens norra kant. Inga grottor har påträffats vid undersökning. Häxorna sades besöka Grönskulle. När det ryker kring berget efter regn sägs det att trollkärringen bakar stenkakor. Grönskulle ligger 6 km norr om Lammhult, 4 km sydost om Hjälmseryd och 2 km söder om Rörvik och utgör också en fin utsiktsplats.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Rörvik
  • Bild på tank automaterna på Gulf ser affären och dess dörr

    Gulf i Sävsjö

    Gulf är en bemmanad tankstation i Sävsjö. Gulf säljer bland annat drivmedel, släpvagnar, biltvätt, korv, hamburgare, fikabröd, sallader och paninis.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö kommun
  • Handlarn i Rörvik.

    Handlar'n i Rörvik

    Handlarn är en livsmedelsbutik i södra delen av kommunen i samhället Rörvik. I butiken finns det ett brett utbud, allt från livsmedel till hushållsartiklar.
    Se och göra
    Shopping
    Rörvik
  • Ingång till happy homes i Sävsjö

    Happy Homes Sävsjö

    Här hittar du bland annat färg och tapeter. Genom att butiken ingår i Happy Homes-kedjan kan de erbjuda kvalitetsprodukter för både proffskunder och konsumenter. Utökad service erbjuds i form av ett brett sortiment samt tjänster som färgbrytning, hemkörning, fasadkollen och färgsättningshjälp. De sparar alla färgrecept och tapetnummer så att kunden slipper spara tomburkar eller hålla reda på artikelnummer. Före detta Erikssons Färg har sedan februari 2018 delats upp i två olika företag med olika ägare. Den ena delen av Erikssons Färg heter numera Happy Homes Sävsjö AB och drivs av Stefan Aronsson som även har färg-, tapet-, golv- och badrumsbutiker i Vaggeryd och Jönköping.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö
  • Hattens naturreservat

    Hatten är ett välbesökt område, som ligger strax öster om Svenarum i Sävsjö och Vaggeryds kommuner. Hattens naturresarvat ligger i ett varierande område, där både höjder, våtmarker, raviner och branta sluttningar förekommer. I Hattens naturreservat finns sällsynta arter av mossor och lavor finnas, ex. grön sköldmossa, vedtrappmossa, kattfotslav, garnlav, lungla och långfliksmosa. Puttebäcken rinner genom Hattens naturreservatet, i Puttebäckens norra delar finns vindskydd med eldstad. Det finns bland annat också parkering, rastplats, vandringsled, stig och en informationstavla Läs mer om Hattens naturreservat på Länsstyrelsens webbplats .
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö kommun
  • Ingång till Hemköp Vrigstad

    Hemköp Vrigstad

    Hemköp Vrigstad är en matbutik som är placerad i centrala Vrigstad. I butiken finns även receptfria läkemedel, delidisk, spelmöjligheter och butiksbakat bröd. Dessutom har butiken ett utbud av mat från lokala producenter.
    Se och göra
    Shopping
    Vrigstad
  • Hillen i Rörvik

    Hillenrundan, Rörvik

    Närheten till sjöar och fiskeliv är viktig för invånarna i Rörvik. Det finns flera vandringsstråk utmed sjöarna att utforska. Sjön Hillen ligger likt den större sjön Allgunnen i anslutning till Rörviks centrum och är en runda på cirka 10 kilometer. Leden utgår från Rörvik via Norrgatan och löper sedan runt sjön på en grusväg för att avslutas på en bit landsväg.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Rörvik
  • Hjertbergs lilla kontorsvaruhus

    Hjertbergs lilla kontorsvaruhus finns i centrala Sävsjö, affären har ett utbud av kontorsmaterial.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö
  • Två röda stugor vid en vattensamlingFörstora bilden

    Hjälmsbodarna

    Hjälmsbodarna erbjuder en mysig miljö på landet där man kan låna grillplats och grillstuga. Öppet då och då med evenemang och glass-café, se Hjälmsbodarnas Facebook och Instagram för mer information.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Litet träslottFörstora bilden

    Hjärtlanda byalag

    Hjärtlanda, beläget ca 5 km från Sävsjö och 9 km från Stockaryd är nog mest känt för sina medeltidsdagar med tornerspel som är ett välbesökt evenemang. De två samlingslokalerna är belägna precis intill medeltidskyrkan och går bra att hyra till olika evenemang. Hjärtlandagården består av en stor samlingslokal/konferensrum med tillhörande scen och serveringsmöjligheter för 60 sittande gäster. "Stallarna" i anslutning till gården, består av två samlings/konferensrum med sittplatser i de gamla båsen. Hjärtlanda finns omnämnd i ett testamente från år 1228 då med stavningen Hiartlandum. Vid medeltidens ingång år 1050, fanns 3 gårdar i trakten; Brunseryd, Hjärtnäs och Ärnanäs.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Hjärtlanda kyrka

    Hjärtlanda kyrka

    Hjärtlanda kyrka uppfördes under 1100-talet. Den är en så kallad Njudungskyrka, vilket bland annat innebär att kyrkan saknar sockel och har rikt utformade portaler. Altaret är murat direkt vid väggen inne i absiden. Kyrkan är rik på medeltida inventarier. Till exempel har den en staty av Johannes döparen i norra fönstret och en madonnastaty vid dopfunten. Ett unikt bäraltare finns bevarat från missionstiden, innan några kyrkor hade byggts.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Hofgårdsbadet i Sävsjö

    Hofgårdsbadet Sävsjö

    Hofgårdsbadet är en badplats belägen i anslutning till Sävsjö Camping med café, minigolf och båtuthyrning. Badplatsen erbjuder badbryggor, hopptorn, omklädningsutrymmen, dusch (kallvatten), vattentoalett, stora gräsytor, beachvolleynät och lekplats.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • Framsidan av byggnadenFörstora bilden

    Hultagårds Bygdegårdsförening

    Välkommen till Hultagårds Bygdegård. Bygdegården har genomgått en större renovering och är en fullt modern samlingslokal som kan erbjuda många möjligheter till aktiviteter. Hultagårds Bygdegård erbjuder även ett stort grönområde med uteplats, boulebana och grillstuga. Bygdegården är perfekt för fester och sammankomster för upp till 90 personer. Den är fullt handikappanpassad med toaletter, rullstolsramp och hörselslinga. Hultagård är beläget cirka 9 km öster om Sävsjö. 
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • Hultsjöbygden

    Hultsjö Bygdegårdsförening

    Hultsjö Bygdegårdsförening har sin bygdegård i Kännstubba. Kännestubba ligger cirka 18 km söder om Sävsjö.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Stockaryd
  • Hultsjö kyrka, utsidan

    Hultsjö kyrka

    Hultsjö kyrka är en nyklassicistisk stenkyrka från år 1860. Den har torn och en smal sakristia bakom altaret. Ett triumfkrucifix från 1500-talet och en skulpterad dopfunt från 1200-talet finns bevarade. Kyrkan byggdes 1859-1860 efter ritningar av Axel Nyström. Troligtvis är detta församlingens tredje kyrka. I kyrkan finns en dopfunt av sten från 1200-talet. Rikt smyckad med djurbilder huggna i relief. På norra väggen hänger ett stort krucifix från de gamla kyrkan. Kyrkans främsta sevärdhet är altartavlan. Målad 1977 av Sven-Bertil Svensson från Mörbylånga.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Stockaryd
  • Skylt med texten "Välkommen till Hylletofta"

    Hylletofta Byalag

    Hylletofta byalag representerar Hylletoftabygden beläget cirka 14 km väster om Sävsjö. Hylletofta socken i Småland ingår i Västra härad, ingår sedan 1971 i Sävsjö kommun i Jönköpings län. Socknens areal är 62,78 kvadratkilometer, varav land 62,25.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Vrigstad
  • Utsidan av Hylletofta kyrka

    Hylletofta kyrka

    I lantligt vackra omgivningar ligger Hylletofta gamla kyrka från 1100-talet. Kyrkan tillhör de så kallade Njudungskyrkorna. I vapenhuset finns en medeltida, järnklädd dörr med Hylletoftas symbol "Hyllekråken" förvarad. Enligt sägnen handlar motivet (kråkan) om hur man bestämde kyrkans placering. Hylletofta kyrka saknar tillbyggnader med undantag för stentornet, som byggdes 1783-87. Kyrkan ser alltså nästan likadan ut utvändigt, som när den byggdes under 1100-talet senare del. Dopfunten är också den från 1100-talet och tros vara gjord av Bestarius, en stenhuggarmästare från Njudung. Vid en restaurering under 1950-talet påträffades en runristad ekstock, troligen från sen vikingatid till tidig medeltid.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Vrigstad
  • En skyllt där det står höglandsleden på

    Höglandsleden - en del av Smålandsleden

    Höglandsleden är en vandringsled som bland annat går genom Sävsjö kommun. Den är en del av den mer omfattande Smålandsleden. Här kan du hitta information och kartor.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • Ingången till ICA, Sävsjö

    ICA Nära Klingan

    ICA butik i centrala Sävsjö som även är postombud, DHL-ombud och återförsäljare för Jönköpings länstrafik.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö
  • Komstad kvarn längsmed Sävsjö Häradsväg

    Jonas Brunck

    Emigrerade till Amerika Många smålänningar emigrerade i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet på grund av fattigdom. Men redan i början av 1600-talet gav sig en man vid namn Jonas Brunck iväg från Småland. Kanske bakgrunden var att dessa trakter då härjades svårt av danskarna. Eller var det nyfikenhet och äventyrslystnad, som lockade honom att söka nya vägar. Dokumentet från 1639 Man har hittat ett dokument från 1639 som är undertecknat av Jonas Brunck. Där står att han kommer från ”Coonstay i Smolach” vilket tolkas som Komstad i Småland. Kaptenen Jonas Brunck Som ung lämnade dock Jonas Brunck Småland och gick till sjöss. Det gick bra för honom och han avancerade till kapten och övergick så småningom till holländsk tjänst. Engelsmännens erövring - New York År 1638 gifte han sig med en Teuntie Joriaens och året därpå gav sig det äkta paret iväg över Atlanten till den holländska kolonins huvudstad Nya Amsterdam på den amerikanska ostkusten. Staden som så småningom, efter engelsmännens erövring, kom att heta New York. Vid den tiden var staden inte stor, på ett kopparstick från omkring 1630 ser man en kyrka, hamnen, en väderkvarn, en rad bodar eller bostadshus och några magasin och större byggnader omgivet av lövklädda höjder. Jonas Brunck köpte mark av Indianerna Efter ankomsten till Nya Amsterdam lämnade Jonas Brunck sjömanslivet och köpte av indianerna ett stort landområde på 264 hektar strax öster om den norra delen av ön Manhattan. Köpesumman var säkerligen obetydlig, kanske bara några handelsvaror för indianerna förstod sig ännu inte på pengar. Till delar av sitt inköpta landområde skaffade han också arrendatorer. Ett kontrakt från den 21 juli 1639 säger att två män fick arrendera ett område gratis i tre år mot att de röjde ny mark och där odlade tobak och majs. Ett annat kontrakt skrevs med två bröder, som fick arrendera ett område på sex år. Under tiden skulle de få ett bra hus och mark att odla. De skulle också få låna två hästar och en ko. Arrendeavgiften bestod av vissa kvantiteter säd och smör samt hälften av den boskap, som förhoppningsvis blev till under arrendetiden. Anställda Några arbetare hade Jonas Brunck anställt redan före avresan till Nya Amsterdam. Enligt ett par bevarade kontrakt kom han överens med tre män och en kvinna om att de skulle arbeta åt honom i fyra respektive fem år mot att han svarade för transporten över till Amerika. Jonas Brunck blev tobaksodlare På en del av sitt nyförvärv lät Jonas Brunck bygga ett präktigt bostadshus av sten, som han kallade Emmaus. På egendomen uppfördes även bostäder för de anställda och torklador för tobak. Den före detta bondpojken och sjömannen blev nu tobaksodlare. En betydande man Det gick bra för Jonas och hans egendom växte. Han var troligtvis också en betydande man för man vet att en överläggning mellan holländarna och indianerna resulterade i ett viktigt fördrag, som undertecknades 1642 i Jonas Bruncks hus. Den historiska händelsen lär ha förevigats i en ännu bevarad målning ”Signing the Treaty with the Indians”av den amerikanske konstnären John Ward Dunsmore (1856-1945). Avled 1643 Jonas Brunck fick dock inte njuta av sina framgångar så länge. 1643 dog han, knappt fyra år efter han kom till det nya landet. Dödsorsaken är okänd men bouppteckningen finns kvar och den visar på att han var en förmögen man med många tillgångar. Förutom egendomen med grödor, boskap och byggnader efterlämnade han det väl inredda Emmaus, där man bland annat noterar målningar, speglar, silverföremål, ett japanskt svärd, en rikhaltig garderob med dräkter och hattar, ett välförsett bibliotek med böcker på holländska, tyska, latin och danska om navigation, teologi, medicin och historia. Jonas Brunck lär ha varit en bildad man. The Bronx Jonas Brunck var borta men Bruncks land fanns kvar. På småländska uttalades det Broncks land och förkortades Broncks. Så småningom blev det The Bronx och så heter fortfarande stadsdelen i New York, öster om Manhattan. Allt detta efter den förste ägaren, en bondpojke från Småland!
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö kommun
  • En ko på en äng i Norra Ljunga längsmed Sävsjö Häradsväg

    Jord- och skogsbruk utmed Häradsvägen

    Länets största mjölkproducenter Utmed Sävsjö häradsväg mellan Norra Ljunga och Vallsjö finns två av länets största mjölkproducenter med tillsammans över 1000 kor. Trakten kring Sävsjö är en typisk jordoch skogsbruksbygd och naturförutsättningarna här gör att det på åkrarna odlas mycket vall, vilket används till djurfoder. I skogarna är det granen som är dominerande. Industriella revolutionen Jordbruk var den viktigaste näringsverksamheten fram till den industriella revolutionen på 1800-talet. Det var också arbetsintensivt och sysselsatte därför större delen av befolkningen. Före 1930 bodde och arbetade i Sverige fler människor på landsbygden än i städerna. Industriella revolutionens påverkan på dagens samhälle Idag är det få som arbetar på gårdarna, däremot är jord- och skogsbruk mycket kapitalintensivt. Maskiner har ersatt människor. "Potaterna, vaccinet och freden" Under den första hälften av 1800-talet ökade befolkningen i Sverige. Man säger ibland att det var tack vare ”potaterna, vaccinet och freden”. Trots en intensiv uppodling räckte maten inte till och flera år av missväxt och nödår i slutet av 1800-talet, gjorde att många människor i våra trakter emigrerade till Amerika. Effektivisering av jordbruket För att få mer rationell jordbruksdrift och på så sätt mer mat, var jordbruket tvunget att effektiviseras. Det skedde genom olika jordreformer såsom storskiftet, enskiftet och laga skiftet. Dessa reformer innebar att man slog ihop mindre åkertegar till större åkrar, vilket gjorde arbetet mer rationellt. Även nya växter, odlingsmetoder, dikning, förbättrade redskap och konstgödsel bidrog till förbättringar. Jordbrukets utveckling med hjälp av tekniken Omkring sekelskiftet 1900 drar jordbruket nytta av teknikens utveckling. Traktorer, skördetröskor och mjölkingsmaskiner anses som de mest betydelsefulla. När traktorn fick genomslag efter andra världskriget försvann mer än en halv miljon arbetshästar från de svenska gårdarna. Detsamma gällde arbetet i skogen, där man idag har skördare och andra maskiner istället för häst och manskraft. Självförsörjningsgraden minskar För att få lönsamhet har jordbruksföretagen genom åren rationaliserats och slagits samman till större enheter. Trots en betydande rationalisering av jordbruket är konkurrensen stor från andra länder. Den svenska självförsörjningsgraden har minskat kraftigt och är 2014 runt 50 % för kött och mejeriprodukter. Mindre produktion av livsmedel kan också ge avtryck på vår landskapsbild. Färre djur gör att ängar och hagar inte betas utan växer igen.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö kommun
  • InformationsskyltFörstora bilden

    Järnåldersgravfält vid Skrapstadsjön

    Vid Skrapstadsjön ligger ett stort gravfält. Trots namnet "Järnåldersgravfältet" finns här lämningar daterade så långt tillbaka som bronsåldern för tretusen år sedan. Då byggdes gravar i form av stensättningar och du kan se flera stora och platta stensättningar på platsen. En av dem är hela trettio meter bred. Men gravfältet användes länge och alla små kullar du kan se är också gravar. De är från yngre järnåldern och med andra ord 1500 år gamla. På hela det 300 meter långa gravfältet finns ungefär 150 gravar. Speciellt för det här gravfältet är att här också finns många, så kallade "treuddar."
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Två kajaker uppdragna på en strand som har en bryggaFörstora bilden

    Kajakhaket

    Kajakhaket är det lilla upplevelseföretaget med målsättning om din stora naturupplevelse. Verksamheten är inriktad på kajakpaddling med möjlighet att välja till paketupplevelser. Kajakhaket erbjuder fyra kajaker för uthyrning som är mycket stabila och det behövs inga förkunskaper för att ge sig ut. Tillsammans väljs en lämplig tur som passar kunden och dennes erfarenhet av paddling. Kajakhakets motto är att din fritid är vår inspiration och det ska genomsyra hela verksamheten. Kajakhaket vill att kunden ska få uppleva Smålands natur från dess bättre sida. Detta genom att stilla glida fram genom vattnet och få en riktig naturupplevelse.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Rörvik
  • Framsidan på byggnadenFörstora bilden

    Kanotuthyrning Sävsjö Camping

    Sävsjö Camping erbjuder utöver logi även en hel del andra aktiviteter. Däribland kanotuthyrning, vilket möjliggör en stillsam upplevelse på Eksjöhovgårdssjön.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • Sjö med två husFörstora bilden

    Komstad Kvarn

    Komstad Kvarn, beläget strax utanför Sävsjö, återspeglar hur en by kunde se ut i början av 1900-talet. Här var kvarnen, med sin verksamhet vid ån, ett centrum. Lanthandeln har kvar sin inredning och en del varor från tiden innan den stängdes år 1975. Ramsågen från 1871 drivs med vattenhjul som förr i tiden. I bymiljön ingår till exempel kvarn, cirkelsåg och kvarnstensgjuteri. Komstad var i äldre tider en betydelsefull plats i Västra härad. Här låg häradets tingsplats med häradshäkte som finns bevarat än idag liksom ett tingshus som numera fungerar som privatägt fritidshus. Tingshus och gästgiverirörelse har funnits här mellan 1734 och 1908. Komstad är klassat som riksintresse för kulturmiljövård. Komstad Kvarn erbjuder guidningar och tar emot gruppresor vid förfrågan.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Framsidan av byggnaden med rampFörstora bilden

    Kronans Apotek

    Kronans Apotek är ett av två apotek i Sävsjö kommun och det enda i Sävsjö tätort.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö
  • Kråketorpsskogens naturreservat

    Kråktorpsskogen naturreservatet

    Kråketorpsskogens naturreservat finns ca 9 km sydost om Hultsjö kyrka. Områdets hektar är 30. Området har våtmarker och ligger runt Skoggölen, och är omringad av barrblandskog. Kråketorpsskogen går ihop med ett naturreservat i Kronobergs län, med samma namn. Naturresarvatet är unikt och variationsrik. På naturreservatet finns en informationstavla över området. Läs mer om Kråktorpsskogens naturreservat på länsstyrelsens webbplast .
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Bild på en kräftmåne i papper.Förstora bilden

    Kräftmuseum i Sikanäs

    Kräftmuseet i Sikanäs är fylld med kunskap om kräftfiske och kräfttraditioner från Sävsjö och Småland. Här finns ”allt” som tillhör en riktig kräftskiva. Några andra intressanta ämnen är ”kräftsmörsfabriken” i Sävsjö, fångstredskap från trä till plast, kräftporslin och glas och inte minst förundras över de vackra handbroderade kräftdukarna. Ett unikt museum och det enda i Sverige. Grupp om minst 6 personer, guidning ingår och tar ca 1 timme. Öppet vid beställning/förbokning.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Kännestubbas bygdegård

    Kännestubba Bygdegård, Sävsjö

    Kännestubba bygdegård har en fin samlingslokal för uthyrning till upp till 150 personer. Fullt utrustat kök, ljudanläggning, scen etc. Perfekt för kalas och fester.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Rörvik
  • En byggnad med en skyllt på där det står lagerbutiken

    Lagerbutiken

    Lagerbutiken utvecklar och bedriver försäljning av byggmaterial, järn, färg, tapet, personligt skydd, djurfoder, inredningsartiklar och presenter med efterfrågad kvalité och kompetens. Lagerbutiken finns i Stockaryd och i Habo.
    Se och göra
    Shopping
    Stockaryd
  • Björnebergsparkens lekplats i Stockaryd.

    Lekplats Björnebergsparken

    Björnebergtsparken i Stockaryd är ett lekområde i centrala Stockaryd. Det finns många olika lekredskap för både stora och små och sittplatser för medföljande. Länk till information om lekplatser i Sävsjö kommun .
    Se och göra
    Aktiviteter
    Stockaryd
  • Lekplatsen i Rörvik

    Lekplats i Rörvik

    Lekplatsen ligger i södra delen av Sävsjö kommun i samhället Rörvik. I lekområdet finns det lekredskap så som gungor, och rutschbanan bland annat. Det finns plats för medföljande att slå sig ner. Länk till mer information om lekplatser i Sävsjö kommun .
    Se och göra
    Aktiviteter
    Rörvik
  • Lekplats Sturegatan

    Lekplats Sturegatan

    Lekplatsen vid Sturegatan ligger bredvid parken Kronan i centrala Sävsjö. Det finns många olika lekredskap däribland klätterställningar och rutschkana. Det finns även möjligheter att slå sig ner för medföljande. Lekplatsen är i nyskick. Länk till mer information om lekplatser i Sävsjö kommun .
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • Lekplats Tällevad

    Här finns det många olika aktiviteter för både stora som små. I lekområdet finns det flera olika lekredskap däribland en arena där man kan spela diverse bollekar, klätterställningar och gungor. Det finns möjlighet för medföljande att slå sig ner. Mer information om lekplatser i Sävsjö kommun finns här.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • En byggnad med kläder i fönsterna och en skylt där det står Lönns

    Lönns kläder

    Lönns kläder är en dam- och herrklädesbutik i centrala Sävsjö, en modern butik med kläder för alla. Lönns kläder erbjuder välkända varumärken i en modern, klassisk stil där kvalitén på produkterna och den personliga servicen är av högsta betydelse.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö
  • Metallsmide med text som det står Lövshult påFörstora bilden

    Lövshults Turistcenter

    På en naturskön plats vid sjön Övingen finns ett annorlunda turistcenter med en välkomnande atmosfär, genuin och avklädd från onödig garnityr och glitter. Möjlighet att skräddarsy konferens, kick-off, träningsläger, möhippa/svensexa, skolresa, födelsedagskalas, familjeutflykt etc. finns. Testa att övernatta på höskullen eller i ett stort militärtält. Inom närområdet finns även möjlighet till annat boende. Frukost och mat finns. Aktiviteterna anpassas efter önskemål. Prova fotbollsgolf, frisbeegolf, femkamp, flotte och den 240 meter långa vattenrutchbanan! Det finns även möjlighet till bad och grillning.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Bild på butiken Magasin 22, ser skyltfönstrena

    Magasin 22

    Magasin 22 är en klädes- och inredningsbutik i Sävsjö. Det finns kläder för kvinnor och barn, och även ett stort utbud av inredning.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö kommun
  • Magasinet längsmed Sävsjö Häradsväg

    Magasinet

    Vallsjö sockenmagasin byggdes 1810, där användningsområdet var att ha byggnaden som förrådsbyggnad för spannmål, ifall det blev nödår så fanns det ett som ett reservlager. Sockenmagasin kallas ibland för tiondebod, därför att bönderna skulle förvara en tiondel av sin spannmål där. Vallsjö Sockenmagasin har haft flera olika användningsområden. Från slutet av andra världskriget till 1980 användes magasinet som ett militärt beredskapslager för hudar, borsyra och ricinolja. Efter 1980 och framåt använder Sävsjö Hembygdsförening det som förråd.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö kommun
  • Milstolpar längsmed Sävsjö Häradsväg

    Milstolpar

    Markerade avstånd med hjälp av milstolpar I Sverige användes milstolpar från 1649, då Gästgivarordningen utfärdades, till 1890-talet för att markera avstånd längs landsvägar och senare häradsvägar. Genom stormaktstidens ökande centralförvaltning och ökande resor, hade belastningen på allmogens skjutsplikt nått outhärdliga nivåer och något måste göras. Därför införde Kronan traktamenten och resepenningar till sina ämbetsmän, vilket i sin tur skapade behov av kunskap om avstånd i landet. Beräkning av resersättningar Oftast sattes en större stolpe upp vid varje hel mil och mindrestolpar som markerade halva och fjärdedels mil. Syftet med milstolparna var att få tillförlitliga underlag för beräkning av reseersättningar. Därför måste vägarnas mätning utgå från Stockholms slott. Den mil som avsågs var inte vår nuvarande mil på 10 kilometer utan en mil motsvarade 18000 alnar, vilket var cirka 10688 meter. Milstolparnas utseenden Milstolparna är oftast försedda med kunglig krona och monogram, miltalet, Landshövdingens namn samt ibland även årtalet. Från början gjordes milstolparna oftast i trä. Först omkring 1750 blev det vanligare med milstolpar i sten och under 1800-talet började de tillverkas av järn. Väglagen infördes 1891 När den nya Väglagen trädde i kraft 1891, upphörde föreskrifterna om milstolpars uppsättande. Redan på 1870-talet infördes den nuvarande millängden det vill säga 10 kilometer och då fungerade milstenarna inte längre som en korrekt avståndsmätning. Milstolparnas placeringar i Småland Milstolpar är genom fornminneslagen 1942 lagskyddade fasta fornminnen och får inte utsättas för någon åtgärd utan länsstyrelsens skriftliga medgivande. Milstolpen på gränsen mellan Komstad och Sävsjö låg vid en av de två stora vägarna i Västra härad, vägen mellan Jönköping och Kalmar, via Sandsjö. Den andra större vägen gick mellan Jönköping och Växjö via Vrigstad.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö kommun
  • Mimci Design

    Låt dig inspireras av Mimci Design smycken av glas, armband, ringar, örhängen, hängen , halsband och ännu lite till! Alla smycken är lokalt handgjorda och unika. Speciella önskemål är till för att lösas! Välkommen att höra av dig! Du kan även hitta ett urval av Mimci Design smycken på Lönns Kläder i Sävsjö. Som kund är man alltid ensam om sitt smycke! Elegant smyckepåse ingår i köpet. Alla hängen är signerade.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö
  • Carl Winblad åker motorcykel på vacker väg.

    Motorcykel i Sävsjö kommun - förslag på runda alternativ 1

    Semestra på motorcykeln i Sävsjö kommun Njut av vackra vyer och pittoreska småvägar på motorcykel i Sävsjö kommun. Sävsjö kommun erbjuder många fina småvägar som lämpar sig utmärkt att upptäcka på motorcykeln. Därtill finns det många trevliga stopp att stanna på och ta en fika eller uppleva besöksmål. Ett kännetecken för många besöksmål är traktens rika kulturhistoria. Sävsjö kommun lämpar sig utmärkt som utgångspunkt för en motorcykelsemester inom Sävsjö kommun eller utspritt på det Småländska höglandet. Naturen och möjligheterna till både avkoppling och aktivitet är några av de faktorer som lockar med att besöka Sävsjö kommun. Här finns flera olika boendeformer hotell, vandrarhem och stugor. Sävsjö kommuns enda hotell, Best Western Hotel Vrigstad Värdshus , är anpassat för motorcyklister. Här finns ett förslag på en trevlig motorcykelrunda. Det finns förstås många fler vackra rundor inom kommunen bara fantasin sätter gränser. Här finns en karta med förslag på en trevlig motorcykelrunda i Sävsjö kommun: Länk till Karta
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Carl Winblad åker motorcykel på vacker väg.

    Motorcykel i Sävsjö kommun - förslag på runda alternativ 2

    Semestra på motorcykeln i Sävsjö kommun Njut av vackra vyer och pittoreska småvägar på motorcykel i Sävsjö kommun. Sävsjö kommun erbjuder många fina småvägar som lämpar sig utmärkt att upptäcka på motorcykeln. Därtill finns det många trevliga stopp att stanna på och ta en fika eller uppleva besöksmål. Ett kännetecken för många besöksmål är traktens rika kulturhistoria. Sävsjö kommun lämpar sig utmärkt som utgångspunkt för en motorcykelsemester inom Sävsjö kommun eller utspritt på det Småländska höglandet. Naturen och möjligheterna till både avkoppling och aktivitet är några av de faktorer som lockar med att besöka Sävsjö kommun. Här finns flera olika boendeformer hotell, vandrarhem och stugor. Sävsjö kommuns enda hotell, Best Western Hotel Vrigstad Värdshus , är anpassat för motorcyklister. Här finns ett förslag på en trevlig motorcykelrunda. Det finns förstås många fler vackra rundor inom kommunen bara fantasin sätter gränser. Här finns en karta med förslag på en trevlig motorcykelrunda i Sävsjö kommun:  Länk till Karta
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Möcklehultsbadet, Slättö

    Möcklehultsbadet Slättö

    Möcklehultsbadet är beläget strax söder om Möcklehult i norra delen av sjön Grunnen. Möcklehultsbadet erbjuder badbrygga, torrtoalett och grillplats.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Rött husFörstora bilden

    Möcklehults Byalag

    Byn Möcklehult och dess byalag ligger i sydvästra delen av kommunen, nästan fyra mil från Sävsjö. Byn är välkänd som den gamla byn författaren Peter Nilsson skrev om i boken "Den gamla byn". Passa på att vandra runt eller bada i sjön Grunnen.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö kommun
  • Norra Ljunga längsmed Sävsjö Häradsväg

    Norra Ljunga

    Länets största lantbruksföretag Norra Ljunga by är en vacker radby. Trakten är en typisk jordbruksbygd och här finns ett av länets största lantbruksföretag med mjölkproduktion. Gravfältet i byn vittnar om att det har bott människor här under mycket lång tid. Mitt i byn ligger också en av Njudungskyrkorna från 1100-talet. Bygdens skola bygdes 1910 Huset i byn som idag är Svenska kyrkans församlingsgård, byggdes år 1910 som skola. Tidigare fanns på platsen ett kombinerat skol-och fattighus, vilket var ganska vanligt under de första decennierna efter folkskolestadgans tillkomst 1842. Skolans uppbyggnad I det nya huset byggdes folkskolesal och lärarbostad i bottenvåningen samt småskolesal och lärarinnebostad på andra våningen. Småskolan fanns kvar i byn till 1935, därefter fick barnen åka till Sävsjö för skolgång. Folkskolan var kvar i Ljunga ytterligare tjugo år innan sista examen hölls i skolan. Kommunalsal i skolhuset På andra våningen i skolhuset fanns också en kommunalsal. Där höll man sockenstämmor och viktiga ärende i byn togs upp för förhandling. I ett protokoll från de första decennierna på 1800-talet kan man läsa om den föräldralösa sockenflickan Karin, som stämman beslutar ska auktioneras bort till den som begär minst betalt. Ingen vill dock ha henne så det blir sockengång för flickan. Hon fick alltså vara två dygn i varje matlag för att fördela bördorna. Problem med spritmissbruk var också något som kunde tas upp på stämmorna. För att komma tillrätta med problemet bestämdes att man bara fick bjuda på tre supar vid kalas, bröt man mot det blev domen böter eller rent av stockastraff! Socknarna slogs samman Kommunalsalen användes fram till 1947 då Ljunga och Vallsjö socknar slogs samman till Sävsjö stad. Därefter hölls stämmorna i Sävsjö. Svenska kyrkan övertog skolhuset År 1970 övertog Svenska kyrkan det gamla skolhuset och bottenvåningen gjordes om till trivsam samlingslokal och sammanträdesrum. En aktiv syförening har under åren ordnat många sammankomster i huset och också bidragit med flera inventarier, bland annat en målning av Martin Kling som pryder den stora samlingssalens fondvägg. Skolsalen och kommunalsalen på andra våningen är restaurerade av hembygdsföreningen under 1990-talet och ser idag ut som när de var i bruk. Galleri Norra Ljunga Mitt emot församlingsgården ligger Galleri Norra Ljunga i en byggnad som tidigare var missionshus. Som i de flesta byar i dessa trakter fanns en missionsförsamling och i Norra Ljunga bildades den 1911. Efter något år hade församlingen byggt ett missionshus och fram till 2012 hade man verksamhet i huset, på senare år dock bara några gånger per år. De senaste åren har den 100-åriga byggnaden genomgått en förvandling och blivit konsthall med anslutande ateljé. Byggnaden ägs av konstnären Robert Emanuel Fredriksson, som här visar sin egen och andras konst. David Gunnarsson- motivlackerare och tecknare Från byn kommer ytterligare en konstnär, David Gunnarsson. Han är tecknare och motivlackerare och har främst gjort sig känd för att måla målvaktsmasker. David målar hockeymasker till målvakter över hela världen, främst till elitserien och NHL. Han har bland annat gjort masker till Dominik Hasek, Stefan Liv, Henrik Lundqvist och Johan Hedberg. På ett garage vid föräldragården finns en stor målning av Åsa-Nisse som David gjorde 1995 när han fortfarande bodde kvar hemma i byn.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö kommun
  • En vit byggnad med svarta detaljer

    Norra Ljunga kyrka

    I gammal bygd med gravfält, domarringar och radby reser sig 1100-talskyrkan med sitt trubbiga torn, sitt utbyggda kor och sina sparsamt dekorerade ytterväggar. Den kände kyrkomålaren Pehr Hörberg (1746-1816), som bodde i Norra Ljunga församling, har dekorerat altarskranket, bänkarna, predikstolen och läktarbröstet. Vid en brand 1977 förstördes läktarbröstet. 1997 renoverades läktarbröstet och Pontus Ljungberg utförde fem stycken nya målningar. Norra Ljunga kyrka byggdes på slutet av 1100-talet. Den är en så kallad Njudungskyrka, vilket innebär att den saknar sockel och är inspirerad av domkyrkobygget i Lund. Kyrkan är byggd av gråsten och med hörnkedjor av sandsten. Predikstolen från 1600-talet har i efterhand försetts med målningar av den lokala konstnären Pehr Hörberg.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Nya Hjälmseryds kyrka

    Nya Hjälmseryds kyrka

    Hjälmseryd nya kyrka är uppförd i sten med tak av kopparplåt. Kyrkan har även torn och korabsid och stod färdig år 1853. Den byggdes av byggmästare Pettersson från Tångede efter ritningar av arkitekt Albert Törnquist. I väster finns tornet medan kor, absid och saktristia ligger i öster.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö kommun
  • Ingång till optimera, Sävsjö

    Optimera Sävsjö

    Optimera Sävsjö är en traditionell bygghandel där både proffs och konsumenter hittar de byggvaror som behövs till byggprojektet. Optimera Sävsjö erbjuder kunder tillgång till kompetens, engagemang och ett brett sortiment. Optimera är den enda handelskedjan på höglandet som enbart inriktar sig på att förmedla industri och byggprodukter.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö
  • En park full med blommor och träd

    Parken Kronan i Sävsjö

    Parken Kronan är en del av Sävsjös Trädgård och ligger längs med Storgatan, i mellanrummet mellan Linnégatan och Östra Esplanaden. Parken renoverades 2019 och kom då även på tredje plats i tävlingen Årets Park. En lummig park med en mångfald av växter. Först kommer ett överdåd av tulpaner upp på våren för att sedan täckas av frodiga perenner i de långa rabatterna. Lindallén bjuder på svalkande skugga under varma sommardagar och majestätisk karaktär under resten av året. Här finns stora rhododendronbuskage och torvblocksplanteringar med surjordsväxter som sammetshortensia, skenkamelia, magnolior och japanska lönnar. Guldazaleas doft på våren är nästan bedövande. En ståtlig kopparlönn med sin flagnade bark tronar i ensam majestät i ett hav av ormbunkar. Magnifika glanskörsbär ger en härlig rymd. Knastrande grusgångar och en porlande fontän av natursten ger en nästan japansk känsla. En skön plats där man kan sitta ner och komma i kapp sig själv. Ett återkommande evenemang här är att varje år planteras det en sommarrabatt där man kan gissa temat på växterna. Vad kan de ha gemensamt? Tävlingen är öppen från juni till augusti och brukar engagera många kommuninvånare och besökare till vår stad. Parken är en del i Sävsjös Trädgård som sköts av parkenheten på Sävsjö kommun. En av dem som planerar och planeterar är Johanna Mattsson. Det är också hon som berättar om parken i ljudfilen här på sidan. Men den kan du få en alldeles egen guidad visning i Sävsjös Trädgård. Så slå dig ner vid fontänen, klicka på ljudfilen och ta en närmare titt på allt som växer och frodas.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Körsbärsblommor vid lekpark och park i centrala Rörvik.

    Parken vid torget i Rörvik

    Sävsjös Trädgård sköts av Sävsjö kommuns gata- och parkenhet. Parker och planteringar som ingår i konceptet finns i alla kommunens tätorter. Vid torget i centrala Rörvik finns en vacker park som både bjuder till lek och avkoppling.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Rörvik
  • Sten rest efter Pehr Hörberg utmed Sävsjö Häradsväg

    Pehr Hörberg

    Välkänd konstnär och kunglig hovmålare Pehr Hörberg föddes 1746 på soldattorpet Övra Ön i Virestads socken. Han var en fattig knektson med ett stort intresse för måleri i kombination med mycket ambition och vilja. Tack vare det lyckades han bli en välkänd konstnär och till och med kunglig hovmålare. Utnämnd till häradsmålare Hörberg började sin målarbana som lärling hos en dekorationsmålare i Växjö. Efter några år får han sitt gesällbrev och blir 1768 utnämnd av landshövdingen till häradsmålare. 14 år i Norra Ljunga socken Pehr Hörberg kunde till en början inte försörja sig på sitt måleri och 1776 blev han torpare på Stabäck i Norra Ljunga socken. Han kände till trakten bra, för bara några år tidigare hade han gjort sitt första stora kyrkliga arbete i Norra Ljunga kyrka. Under 7 år bodde han i Stabäck innan han blev arrendator på Mejensjö Storegård, där han stannade i ytterligare 7 år. Totalt blev det 14 år i Norra Ljunga socken. Arbetade åt hovet Under sin tid i Norra Ljunga tog sig Pehr Hörberg flera gånger till Stockholm för att fortsätta sin utbildning. Han blev känd och introducerades i de högsta kretsarna. Där träffade han kung Gustaf III och fick möjlighet att göra flera arbeten åt hovet. Från fattig vallpojke till självägande bonde Efter åren i Mejensjö flyttade Hörberg till Finspång. Han hade gjort målningar i kammarherren de Geers slott och blev övertalad att flytta till Finspång. Här köpte han sig en egen gård och därmed hade Hörberg avancerat från fattig vallpojke till torpare, arrendator och till sist, självägande bonde. Flera verk i vår bygd Hörberg var mycket produktiv och målade under sitt liv 87 stycken altartavlor, bland annat den i Vrigstad kyrka. I Nydala och Norra Ljunga kyrkor målade han bland annat bänkdörrar, altarskrank, läktarbröst, golvur med mera. Han gjorde också många andra målningar, till exempel finns hans verk i flera herrgårdar i vår bygd. Högbergs liv i ett nötskal Pehr Hörberg avled 1816 några dagar före sin 70-årsdag. Det sägs att Hörberg trots all sin framgång förblev en enkel och naturlig människa som uppskattades för sin höga moral och gudsfruktan. Ungefär 150 år efter Hörbergs tid i Stabäck reste Sävsjö Hembygdsförening en minnessten efter honom vid den plats där torpet ska ha legat. På stenen står texten ”Andens Storhet, Konstens skönhet, Svensk fattigdom”. Denna text anses sammanfatta Hörbergs liv i ett nötskal.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö kommun
  • affären People skyltfönstret med skyltdockor en trappa som man kan gå upp och in

    People

    Peolpe är en klädesbutik i Sävsjö. En modebutik för både kvinnor och män.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö kommun
  • Perennparken, Sävsjö

    Perennparken och Lagunen

    En park med många delar Parkområdet bakom Kulturhuset och upp mot Sanatorieskogen kallas Perennparken. Men här hittar du egentligen många små parker i en. Ståtliga pelaraspar med fält av vårblommande narcisser ger en andäktig känsla. Hyddan med sedumtaket används som utgångspunkt för populära trädgårdsguidningar genom Sävsjös Trädgård. Som en spegel ligger den lilla lagunen och ger liv och glittrande reflexer för besökarna. En park med många ingångar som bjuder på skiftande perspektiv beroende på vilken sida man väljer att stanna upp vid. Genom ljudfilerna här på sidan kan du få en alldeles egen guidad visning i Sävsjös Trädgård. Det är Johanna Mattson från Sävsjös Trädgård som berättar om ravinen, pelarasparna och om biologisk mångfald. Så bege dig till parken, klicka på någon av filerna och ta en närmare titt på allt som växer och frodas.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Vatten och kanoter

    Ramoa

    Hos Ramoa finns möjlighet att paddla kanot i Klockesjön, ta med dina vänner på en möhippa eller svensexa, utmana i en femkamp eller spela fotbollsgolf med familjen. Upplev Småland med cykel på småländska grusvägar och utveckla gruppen i en av många teambuilding-aktiviteter som erbjuds. Ramoa erbjuder ett brett utbud av aktiviteter som alla utgår från naturen. Vill du bara koppla av och njuta så finns möjligheten att ta en fika i Café Mangelboden där allt fikabröd är hembakat eller uppleva en naturuen i något av våra vildmarksspan. Ramoa erbjuder också flera unika boendealternativ, till exempel övernattning på en egen ö eller på en stor flotte.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Sjö med stugaFörstora bilden

    Regnbågsforellsfiske

    På Hagens Camping i Vrigstad finns regnbågsforeller i dammen. Att fiska är gratis, men man ska anmäla om man har fångad fisk. Då betalar man per kilo.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Vrigstad
  • En gul byggnad med fönster

    Rolle Antik

    För att vara ett såpass litet samhälle finns det flera antikaffärer i Vrigstad. Rolle Antik är en av dessa antikaffärer som är värt ett besök. Affären innehåller udda inredningsdetaljer, antikt, nyheter, retro, renovering samt måleri & verkstad.
    Se och göra
    Shopping
    Vrigstad
  • Röda korset mötesplats

    Röda korset Mötesplats Kupan

    I mysiga lokaler finner ni Röda Korsets second handbutik i Sävsjö. Lokalen är belägen intill centrum. På Kupan finns båda prylar och kläder.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö
  • Rönnbergens naturreservat

    Rönnbergens naturreservat ligger ca 9 km norr om Hylletofta kyrka. Området ligger på höjden, ca 300 meter över havet och har en hektar på 31,9. Det finns flera olika sällsynta arter så som Älmhultsmossen, hakmossa och vågig sidenmossa i naturreservatet. Läs mer om Rönnbergens naturreservat på länsstyrelsens webbplats.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Framsidan av byggnadenFörstora bilden

    Rörviks samhällsförening

    Omgiven av tre vackra sjöar, djup blandskog samt ängar och hägar är Rörvik en idyll mitt i höglandets centrum. Rörviks samhällsförenings bygdegård, lokaliserad mitt i samhället, är den perfekta träffpunkten för föreningar, privatpersoner och företag i och utanför Rörvik.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Rörvik
  • Grillplats med vindskyddFörstora bilden

    Sanatorieskogen

    Sanatorieskogen ligger i centrala Sävsjö. Skogens namn kommer av Sävsjös Sanatorium som byggdes här år 1907. Sanatoriet var ett sjukhus för lungsjuka och den stärkande skogsluften var en del av behandlingen. Sanatoriet omgavs av en vacker park och i delar av skogen kan man fortfarande se buskar och blommor som hör hemma i parkmiljö. I Sanatorieskogen finns promenadstigar, en lägerplats med fasta vindskydd och utmed ån finns en brygga. Promenera och njut eller slå dig ner vid lägerplatsen. Intill skogen ligger Perennparken och Lagunen. Här kan du njuta av Sävsjö Trädgårds vackra blomserodlingar och den blänkande vattenspegeln.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • Bild på Sankt Sigfrids Källa längsmed Sävsjö Häradsväg

    Sankt Sigfrids källa

    En helig plats Källan och den intill liggande stenhällen med sina markerade gropar i den släta ytan, ligger vid Vallsjöns sydsida. Kanske upptäcktes källan och blev en helig plats snart efter att människor bosatt sig här för att mänskligheten har dyrkat källor, liksom egendomliga naturformationer, sedan urminnes tider. Ny lära Århundradena gick och runt 1000-talet nåddes våra bygder av en ny lära. Troligtvis var många smålänningar skeptiska och kanske inte så villiga att överge sin gamla fäderneärvda asatro. Men i slutet av 1000-talet eller början av 1100-talet hade de flesta låtit döpa sig till kristendomen. Dopplats Det kanske var så att källan var ett tungt vägande skäl till att Vallsjö gamla kyrka hamnade där den gjorde. De första kristna missionärerna sökte sig gärna till för bygdens folk heliga platser. Under missionstiden döptes de nyomvända oftast vid någon källa, som tidigare haft anknytning till den hedniska kulten och därför betraktades med invand respekt. Smålänningarnas första apostel Källan har fått sitt namn efter Sankt Sigfrid, smålänningarnas förste apostel. Han verkade i Sverige under första hälften av 1000-talet, alltså på Olof Skötkonungs tid. Sägnen berättar att Sankt Sigfrid, på sina missionsvandringar bland de hedniska smålänningarna också kom till byn Vallsjö. Men han blev inte särskilt väl mottagen, inte ens dryck ville man ge honom. Besviken och missmodig föll han på knä på en stenhäll strax ovanför sjökanten och bad till Vår Herre. Och se, strax sprang en källa upp framför honom och han kunde dricka sig otörstig. Märken efter Sankt Sigfrids knän Om skålgroparna i den numera mossklädda stenen berättar sägnen att de är märken efter Sankt Sigfrids knän, då han bad så intensivt efter vatten. Sannare och säkert mer vetenskapligt är nog att skålgroparna eller älvkvarnarna som de också kallas, knackats ut. Om funktionen för dessa gropar vet man inte särskilt mycket, bara att det hade någon form av magisk betydelse. Kanske att offra i eller att smörja in med ämnen av olika slag.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö kommun
  • RunstenFörstora bilden

    Sibbestenen

    Vikingen Olof reste stenen över sin son Sibbe som hade dött i England, troligtvis på en vikingafärd. Legenden säger att det ligger en jätte begravd intill stenen i en kopparkista. Intill ligger två stora gravfält från järnåldern och nyligen funna skålgropar.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Utsidan av Skepperstad kyrka

    Skepperstad kyrka

    Skepperstad kyrka är en romansk stenkyrka från 1100-talets senare del. På 1200-talet försågs den med torn, vars övre delar revs men återuppfördes år 1809. Kyrkan förlängdes mot öster år 1833. Bland medeltida skulpturer märks triumfkrucifixet från 1300-talet. Den skulpterade dopfuntsfoten härrör från 1100-talet, medan cuppan tillfogades 1952. På södra långhusväggen finns tre större och sju mindre helgonbilder av snidad ek. Sannolikt har de suttit i ett altarskåp från 1400-talet. Dopfuntens fot är tillverkad av sandsten på 1100-talet av den så kallade Njudungsmästaren. I ett av fönstren hänger ett votivskepp, vilket är mycket ovanligt i dessa bygder. Korfönstret är gjort av målat glas av konstnären Oscar Brandtberg, Stockholm.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Skepperstad-Solkaryds Byalag

    Skepperstad-Solkaryds byalag är ett byalag som representerar bygden kring Skepperstad och Solkaryd sydöst om Sävsjö.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • En byggnad med en skylt där det står skomakarmuseum

    Skomakarmuseum

    Det fanns flera olika skofabriker i Sävsjö men den största och äldsta var Säfsjö Skofabrik, under 1930-talet. Under Säfsjö Skofabriks produktion hade man ca 120 anställda och gjorde en dagstillverkning på 300 skor. Säfsjö Skofabrik går i konkurs efter andra världskriget. Orsakerna var materialbrist och en ökad skoimport från andra länder. Herman Elfström var en annan skomakare i Sävsjö som drev en skofabrik ända in till 1980-talet. Efter att Herman Elfström avslutade sin fabrik, stod den orörd under 2000-talet. Sävsjö Hembygdsförening köpte verkstadsinredningen och flyttade allt 2007 till det gamla svinhuset på Eksjöhovgårdsområdet.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • En sjö med en brygga och en gunga

    Skärsjöbadet Skepperstad

    På Skärsjöbadet beläget vid Skärsjön intill orten Skepperstad finns det brygga, hopptorn på flytbrygga, omklädningshytt och torrtoalett.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • Skärsjö Rote Byalag

    Skärsjö Rote Byalag är byalaget för området kring Skärsjö. Cirka 9 km sydöst om Sävsjö.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Slättsjöns badplats i Vrigstad

    Slättsjöbadet Vrigstad

    Vid Slättsjöbadet i Vrigstad finns badbryggor, hopptorn, omklädningsbyggnad, kallvattensdusch, torrtoalett, gräsytor och beachvolleynät.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Vrigstad
  • En skylt där det står höglandsleden

    Smålandsleden

    Smålandsleden är en led där Höglandsleden ingår. Leden är totalt 900 km (exklusive avstickare). Smålandsleden är en sammanslagning av vandringslederna Västra Vätterleden (etapp 8), Södra Vätterleden, John Bauerleden, Holavedsleden, Anebyleden, Höglandsleden, Järnbärarleden, Kävsjölänken och Gislavedsleden. En webbapp finns tillgänglig som visar ett ledsystem på 90 mil med ett sextiotal startpunkter med buss-/tåganslutning eller parkering. Appen innehåller bilder som visar sträckornas karaktär samt information om startpunkter, rastplatser, vindskydd och logistik. Där finns det du behöver veta, oavsett om du vill gå en kort promenad med barnen eller ger dig ut på ett riktigt långt äventyr. Från din telefon, gå till hemsidan outdoor.smalandsleden och välj att lägga till på din hemskärm, så har du allt tillgängligt.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • Blomlåda med blå blommor.

    Sommarblom i Sävsjö

    Sävsjös Trädgård är känd för att satsa på perenna planteringar men det finns även en del anuella, alltså ettåriga, planteringar.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • BadsaltFörstora bilden

    Spa på loftet

    "På loftet" är ett lant- och örtspa med skräddarsydda behandlingar och upplevelser där det endast används ekologiska kropps- och hudvårdsprodukter, varav en del är egentillverkade. På loftet är en liten oas i vardagen med upplevelser och produkter som ger njutning, hälsa och välbefinnande för både kropp och sinne. Örter, oljor, produkter och behandlingar anpassas individuellt och efter årstid. Ett örtspa kan vara ett sätt att för sig själv få lite lugn och skön egentid eller ett sätt att umgås, att slappna av, hämta ny energi och kraft.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Stockaryd
  • Dans Fritidsbod Sportringen

    Sportringen Dans Fritidsbod

    De stora delarna i verksamheten är som namnet antyder sport och fritid. Där innefattas givetvis en massa sportartiklar och kläder. Utöver det finns även ett stort sortiment med inriktning jakt och fiske, försäljning av skogs- och trädgårdsprodukter samt en avdelning med cyklar och mopeder. I sport- och fritidsavdelning kan du hitta det mesta. Det finns ett brett sortiment med spön, rullar, drag och andra fisketillbehör som behövs för en lyckad fisketur. Titta in, välj och vraka! Det finns även ett stort sortiment för dig som försöker få skogens konung på kornet. Leta efter vad just du söker bland ammunition, knivarm, komradios, jaktkläder, stövlar, kängor och ryggsäckar.
    Se och göra
    Shopping
    Vrigstad
  • Röd byggnad med fönster och en gul dörr

    Statarstugan på Eksjöhovgård

    I Eksjöhovgårdsområdet ligger det en statarstuga. Troligtvis var det den enda i hela kommunen under 1900-talet. Byggnaden har flyttats till nuvarande placering. Den har troligen tidigare andvänts som sädesmagasin. Statarbyggnaden består av fyra lägenheter på vardera ett rum och kök. Stataren var alltid gift och i anställningsavtalet ingår det att båda makarna skulle arbeta på gården. Lönen för stataren var fri bostad samt en viss mängd ved, säd, potatis och mjölk. Arbetet utgick från att ta hand om lantbruket, det fanns 130 kor, 20 par oxar, 10 hästar, 200 får och 50 grisar. Under den tiden var det en stor besättning att ta hand om, så det var slitigt och obekvämt att vara statare. Statarsystemet avskaffades 1945 och 1974 överlät Sävsjö Kommun statarstugan till Sävsjö Hembygdsförening, som har möblerat och restaurerat stugan. Sävsjö Hembygdsförening ansvarar för byggnaden som visas efter överenskommelse.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Stockaryd kyrka och massa träd

    Stockaryds kyrka

    Stockaryds kyrka är av trä med torn och smalare tresidigt kor. Den uppfördes år 1906-07 efter Fritz Eckerts ritningar och ersatte en träkyrka från 1692. Från denna har bevarats predikstolen från 1700-talets början. Altartavlan är målad av Olle Hjortzberg, 1954. Vid nattvardsfirande används kyrksilver från 1700-talet. Från samma århundrade kommer även två av kyrkans mässhakar. Till kyrkans absoluta sevärdheter hör julkrubban med cirka 80 cm höga figurer, snidade av Eva Spångberg.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Stockaryd
  • Skylt med texten: StockarydFörstora bilden

    Stockaryds samhällsförening

    Samhällsföreningen vill samverka för att få en dialog mellan kommun och samhälle, samt för att få ett samarbete mellan föreningar, företag och invånarna i samhället.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Stockaryd
  • Studio K

    Studio K GreenRoom

    Studio K GreenRoom som finns i Vrigstad är en mixad butik. Det finns blommor i butiken och det går att köpa fika. I samma lokal finns det möjlighet att får ditt hår fixat och klippt. Önskar du hjälp med hudvård eller vill du boka en ansiktsmassage så finns det möjlighet för detta. Mer information finns i länkarna.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö kommun
  • En stuga och två kanoter jämte en sjöFörstora bilden

    Sunnerby Södergård

    Sunnerby Södergård ligger i en lantlig idyll där jord- och skogsbruk bedrivs. Här finns utrymme för lugn och ro men även för äventyr med många förslag på upplevelser och aktiviteter. Fiske, båt och kanotutflykter tillhör avstressande aktiviteter eller varför inte en skogspromenad eller cykeltur längs slingrande stigar och småvägar. Låna cyklar och åk runt längs vattendragen. Tag med en kaffekorg. Kartor över lämpliga vägar finns. Bra fiske såväl sommar som vinter. Fiska i ett system med många små sjöar. Passa på att hyra kajak, bada i den rymliga bastun med plats för 12-16 personer eller koppla av i den vedeldade bastuflotten.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Vrigstad
  • Bild över Svinsjöbadet

    Svinsjöbadet Rörvik

    Svinsjöbadet beläget i Svinsjön i Rörvik erbjuder badbrygga, omklädningsrum, torrtoalett och gräsytor.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Rörvik
  • Glasögonaffären Synsam i Sävsjö

    Synsam Sävsjö

    Butiken Synsam erbjuder glasögon, synundersökningar och dylikt, i centrala Sävsjö.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö
  • Hägne friluftsområde Sävsjö

    Sävsjö

    Sävsjö blir en tätort Sävsjö är en av de många tätorter som växte fram med järnvägen och man kan säga att Sävsjö föddes 1 oktober 1864. Då stannade nämligen det första personförande tåget vid det nybyggda stationshuset. Utmarkerna Stationen byggdes i utkanten av Vallsjö socken, inte långt från där häradsvägen mellan Vallsjö och Norra Ljunga korsade Torkån och grenade sig mot Sandsjö och vidare norrut. På platsen bodde då bara en handfull människor i ett par torp och backstugor, eftersom detta var utmarkerna mellan de omgivande socknarna Vallsjö och Norra Ljunga. Rivaliteten mellan socknarna Torkån var gränsen mellan de båda socknarna och många berättelser finns om hur rivaliteten mellan socknarna avgjorts vid just denna plats. Mest på skoj men kanske också med lite allvar, eftersom de flesta människor tycker att ”hemma är bäst”! Nybyggarsamhället Här som vid andra stationer utmed järnvägen, skapades förutsättningar för ett nybyggarsamhälle. Det ena huset efter det andra växte upp och fylldes av köpmän och hantverkare av alla de slag. Samhället växte snabbt och 1886 blev Sävsjö municipalsamhälle. Efter flitigt agerande blev Sävsjö stad 1 januari 1947. "Luft, hvila och gödning" Sävsjö hade präktiga gran-och tallskogar alldeles in på knutarna, vilket gjorde att det ganska snart efter järnvägens tillkomst kom hit människor med lungtuberkulos. Det var en av dåtidens stora sjukdomar, som till en början inte kunde botas men dock avhjälpas med ”luft, hvila och gödning”. Och den bästa luften var barrskogsluft. Sanatorium för de lungsjuka År 1907 byggdes en stor pampig byggnad som sanatorium för de lungsjuka. Idag kallas byggnaden för Ljunga Park och den anses vara nordens största träbyggnad. Sanatoriet blev landets största privata anstalt för lungsjuka och blev också känt som ett lyxsanatorium. Här fanns moderna bekvämligheter som el och WC och patienter från hela landet och även från andra länder, strömmade till Sävsjö. Stora tillgångar för köpmännen Sanatoriet var under många år en stor tillgång för samhället, till exempel fick köpmännen köpstarka extra kunder men viktigast av allt var att sanatoriet gav många arbetstillfällen. Sävsjö sjukhus År 1958 bestämdes det att sanatorieverksamheten skulle upphöra eftersom fall av tuberkulos blev allt mer sällsynt i takt med höjd levnadsstandard, effektivare läkemedel och bättre sjukvård. Anläggningen kom istället att användas till medicinsk eftervård och Sävsjö Sanatorium blev Sävsjö Sjukhus. Sjukshuset var utan tvekan samhällets största arbetsgivare med sina 200-250 anställda. Den verksamheten upphörde 1985 och efter en kort tid som flyktingförläggning har den ståtliga byggnaden idag förvandlats till en hotell och konferensanläggning. En stor levande landsbygd Från en handfull invånare för 150 år sedan bor det idag över 6000 människor i Sävsjö. Sävsjö är idag centralorten i Sävsjö kommun, som också innefattar tätorterna Vrigstad, Stockaryd och Rörvik samt en stor och levande landsbygd. Idylliska statskärnan Sävsjö Sävsjö är den lilla staden med en idyllisk stadskärna. Butikerna är personliga och här slipper man de stora butikskedjorna, som ser likadana ut och har samma utbud var helst man befinner sig. Sävsjös Trädgård En stolthet i Sävsjö är ”Sävsjös Trädgård”. Begreppet står för ortens vackra grönområden och planteringar och då främst för användningen av perenner. Sävsjös Trädgård har uppmärksammats både i press och TV och är väl värd ett besök. Häradsvägen mellan Norra Ljunga och Vallsjö går rakt igenom Sävsjö. Tidigare sneddade vägen över torget och fortfarande syns den gamla gatustenen, som är bevarad på en del av torget. Läs mer om Sävsjös Trädgård. Linnea Andrén En liten ort men väl värd ett stopp. Och en bygd värd att bo och trivas i. Flera är det säkert som håller med Linnea Andrén, gift med dåvarande stationsskrivaren i Sävsjö, som 1911 skrev visan som kom att bli Smålands landskapssång. Sången framfördes i samband med de olympiska spelen i Stockholm 1912.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö kommun
  • Entrén till biblioteket i Sävsjö.

    Sävsjö Bibliotek

    På Sävsjö stadsbibliotek finns ett brett utbud av media. Här finns inte bara böcker utan även tidskrifter, filmer, TV-spel och mycket mer. Det finns även tre biblioteksfilialer i Rörvik, Stockaryd och Vrigstad.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • Sävsjö by längsmed Sävsjö Häradsväg

    Sävsjö by

    Åskan slog ner i Tingshuset Sävsjö by ligger vackert vid Sävsjön och byns namn lånades ut till stationssamhället Sävsjö, som bildades 1864 när Södra stambanan byggdes från Malmö till Nässjö. Järnvägen planerades först att gå genom byn, med ett stationshus vid Sävsjöns östra strand. Det var dock ett förslag som inte gillades av bönderna i byn. Alldeles stopp blev det när ägaren till Södergården fick veta att han måste riva sin ladugård, som råkade ligga mitt i vägen för det tilltänkta banan. Det berättas att bönderna tydligt talade om för järnvägens ingenjörer att de kunde dra vart de ville med sin bana, men över byns marker skulle då otyget inte fram. Järnvägen kom sedan att hamna någon kilometer österut på andra sidan Torkån, där patron Fagerberg på Eksjöhovgård upplät mark. Sävsjö by var häradets tingsplats under 1600-talet och fortfarande kallas platsen där tinget hölls för Tingsslätt. En dramatisk händelse skedde 1618 då åskan slog ned i tingshuset mitt under pågående förhandlingar och tre personer dog. "Tjuvakistan" I Sävsjö by finns fortfarande gårdsnamn som kommer från det uppdrag man hade när tingsplatsen låg i byn. I Skrivaregården bodde skrivaren som skrev vid tinget. Och i Kistegården förvarades kistan, det vill säga dombok och viktiga handlingar. Det sägs också att ”tjuvakistan” inrymdes här, det vill säga motsvarigheten till häradshäktet. Här satt alltså fångarna under tingsförhandlingarna. Gårdsnamn som beskriver läget Som i många andra byar finns också gårdsnamn som beskriver läget. Södergården, Mellangården och Norrgården är sådana namn. Stenvalvsbro i Sävsjö by I byn finns en vacker och väl bevarad stenvalvsbro där vägen tidigare gick. Valvbroar av sten är de idag äldsta bevarade stenbroarna. Den är kallmurad utan murbruk och består av inpassade naturstenar. Dessa tar upp tyngden av bron och lasten på denna genom att fördela tryckkrafterna utefter bron. Bron byggdes 1897, tidigare låg på samma plats en träbro.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö kommun
  • Röd byggnadFörstora bilden

    Sävsjö Hembygdsförening

    Sävsjö Hembygdsföening är en förening öppen för alla som vill fördjupa kunskapen och känslan för hembygdens kultur- och naturarv. Sävsjö Hembygdspark, som föreningen sköter, är öppen för allmänheten och här finns sju byggnader från 1700- och 1800-talen. Byggnaderna har flyttats hit från byar runt Sävsjö under 1920-talet och framåt, den sista är Vaxblekeriet år 1965. Utöver byggnaderna vid Sävsjö Hembygdspark förfogar även föreningen över ett flertal andra byggnader i Sävsjö. Sävsjö Hembygdsförening arrangerar bland annat traditionellt midsommarfirande, söndagscaféer under juli månad samt husförhör på vinterhalvåret. Föreningens byggnader visas vid önskemål.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • Ingången till Sävsjö hälsostudio

    Sävsjö Hälsostudio

    Sävsjö Hälsostudio är ett välutrustat gym med hantlar, skivstänger samt maskiner för konditions- och styrketräning. Gymmet drivs som förening och har instruktörer av vilka du kan få hjälp. Därtill erbjuds gruppträning. Lokalerna är fräscha och i samma byggnad återfinns solarium och massage.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • Sävsjö HäradsvägFörstora bilden

    Sävsjö Häradsväg

    Sävsjö Häradsväg mellan Vallsjö och Norra Ljunga är en del av Njudungs historia. Vägsträckan på knappt 2 mil visar ett Småland när det är som bäst. Vägen passerar sjöar, skogar, åkrar och ängar. Mitt på sträckan ligger Sävsjö stad som växte upp som ett stationssamhälle i slutet av 1800-talet när järnvägen drogs fram från södra till norra Sverige. Utmed vägen passerar du en rad intressanta platser som Eksjöhovgård, Komstad, 1100-tals kyrkor och runstenar för att nämna några exempel. Historiens vingslag blandas med nya besöksmål och turistföretag. 1. Jord och skogsbruk  2. Norra Ljunga Kyrka 3. Norra Ljunga 4. Gravfält Norra Ljunga 5. Galgabacken 6. Pehr Hörberg 7. Komstad by , Jonas Brunck 8. Gravfält Västragård 9. Milstolpar 10. Sävsjö by 11. Sävsjö 12. Eksjöhovgård 13. Torset och byarna i Vallsjöbygden 14. Vallsjöbaden 15. Vetlandabanan- smalspårig järnväg 16. Vallsjön 17. Sankt Sigfrids källa 18. Vallsjö 19. Vallsjö gamla kyrka
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Flera hus vid en sjöFörstora bilden

    Sävsjö och Komstads byars Byalag

    Sävsjö och Komstads byars Byalag.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Sävsjö SkyttecenterFörstora bilden

    Sävsjö skyttecenter

      Välkommen till Sävsjö skyttecenter I anläggningen finner du olika verksamheter som: -Aleholms, Riksgymnasium för skytte. -Sävsjö Klätterklubb -Bodyjoy, Massage & kroppsvård -Solin, Solarie -Fritidsgården Chillan, Makerspace -Sävsjö Bågskytteklubb -Sävsjö Pistolskytteklubb -Digidel
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • Två lila blommor framför en suddig naturbakgrund bestående av gräs och andra blommor.Förstora bilden

    Sävsjös Trädgård

    En resa för synen, lukten och fantasin. Sävsjö Trädgård är idag både ett begrepp och ett eget varumärke. Med sin lummiga grönska och unika blomsterprakt i gatumiljön lockas trädgrådsintresserade från hela landet hit för att gå guidade blomstervandringar. Dessa leds av kommunens personal inom gata- och parkenheten, som också vunnit många prestigefyllda utställningar runt om i landet. Här utlovas en spännande blandning av framförallt perenner, men även vilda blommor, trädgårdsväxter, lökväxter, träd, buskar och ettåriga anueller.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Personalen på Sävsjö vetrinärklinik

    Sävsjö Veterinärklinik

    Sävsjö Veterinärklinik beläget tar emot alla sorters smådjur. Kliniken utför medicinska utredningar, vaccinerar, besiktigar, opererar, utför ultraljudsundersökningar, HD-röntgen med mera. Sävsjö Veterinärklinik har ett eget laboratorium och kan utföra blodprovsutredningar och mikroskopiska undersökningar. Därtill finns en butik som säljer foder och djurvårdsartiklar.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö
  • Mataffären Tempo i Stockaryd

    Tempo Stockaryd

    På matbutiken Tempo Stockaryd finns manuell kött- och delikatessdisk. Här kan du även beställa exotisk planka eller smörgåstårta enligt dina önskemål. Tempo Stockaryd gör också blomsterarrangemang till bröllop eller begravningar. Därtill fungerar butiken som ombud för Posten.
    Se och göra
    Shopping
    Stockaryd
  • En del av terlestenen

    Terlestenen

    Terletenen står nu på Skepperstads kyrkogård utmed östra muren. Runstenen restes ursprungligen vid en kavelbro eller ett vad på en väg som passerade bäcken mellan Linnesjön och Skärsjön. Texten lyder "Holme lät göra bro efter Torgöt fader sin".
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Torset och byarna i Vallsjöbygden

    Attraktiva platser Närheten till Sävsjö och det vackra läget intill Vallsjön med bad och friluftsliv, har gjort att Torset och de intilliggande byarna är attraktiva platser att bo på. De flesta hus är bebodd och det har också byggts flera nya hus under senare år. Vid Vallsjön finns ett stort sommarstugeområde och flera sommarstugor är idag ombyggda till helårsboende. Här ligger också en av kommunens fina pärlor, Vallsjöbaden. Gamla skolan Mitt i Torset ligger den gamla skolan, byns samlingsplats, och hit fick barnen i Vallsjö socken gå för skolgång. Torsets första lärare Torsets förste lärare, Peter Magnus Forsström, var runt 20 år när det blev skolplikt i Sverige 1842. Han var mycket fattig men viljan fanns att bli något mer än en fattig bonddräng. Det berättas att Forsström gick till fots till seminariet i Växjö, där han tog sin folkskollärarexamen. Forsström var först ambulerande lärare, vilket var det vanligaste under de första decennierna efter folkskolestadgans tillkomst. På eget initiativ byggde han sedan en skola i Torset i mitten av 1860-talet. Första skolhuset, som är rivet, låg ett hundratal meter från den senare skolbyggnaden. Denna finns kvar och fungerar idag som byns samlingslokal. Folkskolan blev alltså fast men småskolan fortsatte att ambulera fram till 1909 då ett nytt hus byggdes som småskola. Det huset är idag privatbostad. År 1958 lades skolan i Torset ner. Mopedrally i Torset I Vallsjöbygden finns ett aktivt byalag, Torsets byalag, som huserar i den gamla skolan. De ordnar flera gånger om året aktiviteter för byborna bland annat ett mopedrally. På övervåningen har iordningställts ungdomslokaler, vilket behövs, för i Torset med omnejd bor det många barnfamiljer. Affär, telefonväxel och postkontor Gåvan ligger ett stenkast från Torset. Här fanns fram till 1960-talet affär med telefonväxel och postkontor samt hållplats för järnvägen mellan Sävsjö och Vetlanda. Verksamheter i bygden I bygden har också funnits verksamheter av olika slag. Allt från remskivefabrik, cementfabrik, möbeltillverkning, torvströfabrik, sågverksrörelse, pälsdjursuppfödning till hönseri. Det har också funnits en stenkrossanläggning, vilken ägdes av Statens Vägverk. Under krigsåren förekom också tillverkning av träkol till gengasdrift. Mycket av det som tillverkades fraktades på järnvägen till Sävsjö, där det lastades om och transporterades vidare ut i landet och även exporterades. Värdefullt naturområde i Hallenstorp Strax intill Torset ligger Hallstenstorp. Där finns ett Natura 2000 område som ingår i EUs nätverk av värdefulla naturområden. Vid Hallstenstorp finns en artrik slåtteräng som bevaras genom lieslåtter. Där finns arter som smörbollar, svinrot, slåttergubbar, jungfrulin, darrgräs och hirsstarr. På Hallstenstorp finns också en betesmark med stor artrikedom, t ex växer den rödlistade arten granspira här. Sävsjö ridklubb I Källeryd som ligger mellan Torset och Eksjöhovgård, finns kommunens ridklubb. Sävsjö ridklubb bildades 1974.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö kommun
  • Thorsets FolkskolaFörstora bilden

    Torsets Byalag

    Torset är ett byalag som representerar bygden i och omkring Torset. Torset ligger cirka 5 kilometer öster om Sävsjö.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Vita och rosa blommande träd med torget i bakgrunden.

    Tunneltorget i Sävsjö

    Tunneltorget är en del av Sävsjös Trädgård som sköts av kommunens gata- och parkenhet. Här finns en gångtunnel under järnvägen och flera rabatter med stor variation. Kanske är platsen som vackrast på våren när körsbärsträden står i full blom.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Vallsjö

    Vallsjö gård Idag syns det inte att det legat en by med flera gårdar strax söder om Vallsjö gamla kyrka. Vartefter jordbruksmark sammanslogs och skiftades under 1800-talet, flyttades Vallsjö Stom ut till sina marker. Gården, som ägs av Svenska kyrkan, heter fortfarande så och namnet kommer av att gården donerats till kyrkan med syfte att den skulle bidra till prästens avlöning. Kvar vid kyrkan blev en gård, Vallsjö gård, som runt 1920 delats i två gårdar. Gammal festplats Den vackra ängen som idag hålls öppen av betande djur, har ett förflutet som festplats och säkert är det ett och annat par som funnit varandra här på denna vackra festplats. Vallsjöängsfesten År 1924 ordnades Vallsjöängsfesten för första gången av Sävsjö Hembygdsförening. Också dåvarande Arbetarpartiet hade sina sommarfester här och vid ett tillfälle var Per Albin Hansson (Sveriges statsminister år 1932-1946) inbjuden som talare. På 1940 talet tog Bondeförbundets ungdomar, SLU senare CUF, över arrangörskapet för Vallsjöängsfesten. Till en början var det festligheter en söndag under juli med talare, underhållning av den tidens kända artister, tombolor, luftgevärsskytte och allt som hörde en festplats till på den tiden. Senare utökades det till en helg med dans på lördagskvällen, kyrkogång på söndagen med kyrkkaffe i ängen följt av politiska talare och underhållning under eftermiddagen. Den sista Vallsjöängsfesten hölls i slutet av 1970-talet. Vallsjös gamla runsten Vackert belägen uppe på kullen på Vallsjö äng står en gammal runsten med texten ” Väsäte och Ivar och Sylva, bröder tre gjorde bro, denna och satte sten, denna efter Tjälve, fader sin”. Runstenens olika platser Ursprungligen restes den vid en kavelbro mellan två kärr, sydöst om Vallsjö gamla kyrka. Spår av den gamla vägen mellan kärren anas ännu och där bron en gång stod, rinner en liten bäck. Runt 1820 flyttades runstenen för att användas som förstugebro till ett av husen i Vallsjö. Då huset revs omkring 1850, flyttades stenen och kom att fungera som vägmärke vid gamla landsvägen. År 1938 flyttades den till sin nuvarandeplats. Sibbestenen I Småland finns cirka 120 runstenar och ytterligare en runsten finns i Vallsjö socken. Den kallas Sibbestenen och står på sin ursprungliga plats mellan Uppåkra och Sibbarp, väster om Vallsjön.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö kommun
  • Vallsjöbaden

    Vallsjöbaden

    Flera av Sävsjö kommuns pärlor ligger utmed Häradsvägen mellan Vallsjö och Norra Ljunga. En av dem är Vallsjöbaden vid Vallsjöns sydöstra strand. Idag finns det en dansbana under tak, minigolfbana, boulebana med mera. Under sommaren är serveringen öppen och för många är en räkmacka på Vallsjöbaden ett av sommarens ljuvliga måsten. Vallsjöbaden har gjort sig känt för sina danser på onsdagskvällarna under sommaren. De bästa dansbanden lockar tusentals besökare till Sverige kanske vackraste dansbana. Vallsjöbaden erbjuder också friluftsbad med brygga, omklädningshytt, toalett och kallvattendusch.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • Framsidan av kyrkanFörstora bilden

    Vallsjö gamla kyrka

    På kullen vid Vallsjöns strand ligger en kulturpärla i Njudungsbyggden. Vallsjö gamla kyrka är helt av medeltida karaktär och ligger i anslutning till den gamla kultplatsen vid Sigfridskällan. I korportalen finns en tympanon föreställande ett lejon med mansansikte, som anfalles och bites i halsen av ett rovdjur, troligen en varg. Förebilden finns i Lunds domkyrka. Predikstolen i bondbarock är från 1600-talet. Vallsjö gamla kyrka tillhör den grupp av romanska kyrkor i Njudung som tillkommit under 1100-talets andra hälft. Kyrkan hade en gång ett smalt torn, men detta förstördes av danskarna år 1568. Av kyrkans nuvarande inredning är sannolikt predikstolen från slutet av 1600-talet äldst. De spektakulära takmålningarna är från 1700-talets mitt. Kyrkan används sommartid, för gudstjänster och förrättningar.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Sjön Vallsjön

    Vallsjön

    Sjön som liknar en hand Vallsjön är en av de större sjöarna i Sävsjö kommun och den ingår i Emåns vattensystem. Arealen är 707 hektar och största djupet är 17 meter. Formen på sjön påminner om en hand, där ett finger pekar uppåt. Värdefullt naturområde Sjön är en oligotrof klarvattensjö, vilket betyder att den är näringsfattig och har klart och syrefattigt vatten. Dessa sjöar, med sitt klara vatten, är ofta populära badsjöar. Vallsjön är också klassad som Natura 2000-objekt och ingår i EUs nätverk av värdefulla naturområden. Köttbullsalger Vallsjön är en av få svenska sjöar där två ovanliga blågrönalger trivs i samma sjö. Det är det rödlistade (en klassificering av arters risk för utdöende) sjöhjortronet (Nostoc zetterstedtii) och sjöplommonet (Nostoc pruniformae). Sjöhjortron liknar hjortron till form och storlek, de är mörkt grön-svarta och ligger på botten på 1-2 meters djup. Ibland kallas den köttbullsalg, då de kan likna en köttbulle. Sjöplommon har samma färg som sjöhjortron men är släta på ytan och växlar i storlek från en vindruva till ett plommon. Dessa ovanliga alger ger sjön ett värde som genbank Fiskarter I Vallsjön finns starka bestånd av stor abborre och gädda. Fisket av abborre är kanske ett av södra Sveriges bästa, både när det gäller storlek och antal. Det är inte ovanligt med fångade abborrar över kilot. Övriga fiskar i sjön är sik, sutare, braxen, mört och lake. Vallsjöns Fiskevårdsförening Det är populärt att fiska i Vallsjön. Fisket förvaltas av Vallsjöns Fiskevårdsförening som aktivt utvecklar sportfisket och tillgängligheten i sjön. Föreningen säljer fiskekort bland annat på Internet och hyr ut båt vid Vallsjöbaden. Det vanligaste fisket i sjön är spinnfiske, pimpel och trolling men även mete från båt kan vara fångstgivande. Stora tillgångar på kräftor Vallsjön är också känd för att vara en kräftsjö. I en fångststatistik från början av 1900-talet, placerades Jönköpings län på en klar förstaplats bland Sveriges kräftlän och Vallsjön var en av länets bästa flodkräftsjöar. Idag är flodkräftorna ersatta med signalkräftor och tillgången på kräftor är fortfarande mycket god. Kräftfiskets betydelse Runt Vallsjön finns flera lokalnamn som bär vittnesbörd om den stora betydelsen kräftfisket hade i början av 1900-talet. Kräftriket och Fiskriket är sådana namn. Lyxkrogar i Stockholm Vallsjökräftor var till och med ett begrepp på lyxkrogarna i Stockholm under 1920-1960-talet. Kvalitén var mycket god och Vallsjöns klara vatten gjorde att kräftorna inte hade någon dysmak. Kräftor har haft en stor ekonomisk betydelse Historiskt sett har kräftfisket, både fångst och förädling, haft stor ekonomisk betydelse för Sävsjöbygden. Till och med så stor betydelse att när Sävsjö skulle bli stad 1947, var det de som tyckte att kräftan borde finnas med i stadsvapnet. Exporterade kräftor till grannländerna I början av 1890-talet exporterades varje år cirka 80 000 tjog kräftor från Sävsjö ut i landet och till grannländerna. Det fanns också i Sävsjö en fabrik, konservfabriken Kronan, som oftast gick under namnet kräfthuset. Där tillverkades kräftkonserver, bland annat kräftsmör, viket köptes upp av lyxrestauranger i Stockholm och även exporterades. Fågellivet runt Vallsjön Runt sjön finns också ett rikt fågelliv. Bland häckande sjöfågel märks bland annat storlom, fiskgjuse, småskrake, brunand och lärkfalk. Sjölyckan En av många pärlor vid Vallsjön är Sjölyckan vid sjöns sydsida. Många minns det som en utmärkt badplats. Idag är här båtplats med båtramp. Här finns också möjlighet att njuta av medhavd kaffekorg och av den vackra vyn över Vallsjön.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö kommun
  • KyrkanFörstora bilden

    Vallsjö nya kyrka

    Vallsjö nya kyrka invigdes 1895, efter många diskussioner över vart kyrkan skulle placeras. Det fanns 2 olika förslag, det var antingen i tätorten Sävsjö eller bredvid Vallsjö gamla kyrka. Efter 40 år från första beslutet, skänkte Eksjöhovgårds ägare en tomt, som blev kyrkans nya placering. Byggnationen av kyrkan påbörjades 1890. För att bygga kyrkan behövdes mycket arbetskraft i form av arbetskraft från djuren och människan. De tunga blocken krävde 3 par oxar för att dra fram, samt att oxarna vinschade upp de tunga blocken till dess position. Innan kyrkan färdigställdes gick många verksamheter i konkurs, som gjorde att det tog lång tid att färdigställa kyrkan. Men när den var färdigställd, var man tvungen att sälja kyrkan på en exekutiv auktion, där en privatperson köpte kyrkan och sedan sänkte den till församlingen. Gustaf Petterson var arkitekten som konstruerade ritningarna på Vallsjö nya kyrka utvändigt samt invändigt. Gustaf Petterson har bland annat skrivit textbandet ” Kristus Jesus har kommit i werlden för att frälsa syndare”, i kyrkan. Kyrkan kallas ofta för Vallsjö nya kyrka trots att den är över 100 år gammal. Men i jämförelse med Vallsjö gamla, som är över 800 år gammal, är den såklart rena ungdomen.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Vallsjöstenen

    Vallsjöstenen

    Vallsjöstenen står på ängen cirka 200 meter sydväst om Vallsjö gamla kyrka. Ursprungligen restes stenen vid en kavlingsbro 1700 meter söder om Vallsjö gamla kyrka. Texten lyder "Väste och Ivar och Sylva bröder tre gjorde bro denna och satte sten denna efter Tjälve fader sin".
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Promenadstråket runt Eksjöhovgårdssjön

    Vandra runt Eksjöhovgårdssjön

    Eksjöhovgårdssjön runt är ett naturskönt och populärt promenadstråk i utkanten av Sävsjö. Rundan är cirka 4 kilometer lång och består av en bred promenadväg genom skog och mark. Lämpliga parkeringsplatser finns vid Eksjöhovgårds slottsruin och vid Sävsjö Camping. Eksjöhovgårds slottsruin med anor från medeltiden är värd ett extra stopp. Läs mer om Eksjöhovgårds slottsruin .
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • Vetlandabanan - smalspårig järnväg som ligger utmed Sävsjö Häradsväg

    Vetlandabanan - smalspårig järnväg

    "Hvetlanda-Säfsjö Jernvägs-Aktiebolag" Med järnvägens intåg kom allt mer transporter att gå den vägen. Stambanans dragning från Malmö till Stockholm, via Sävsjö, gjorde att orterna en bit från järnvägen hamnade lite vid sidan om när det gällde transporter. I Vetlanda, centralorten österut, insåg de styrande att något måste göras och 1882 bildades ”Hvetlanda-Säfsjö Jernvägs-Aktiebolag”. Samma år gav kungen sitt tillstånd att bygga den 29,7 km långa järnvägen. "Trefotabanor" Järnvägen var smalspårig med spårvidden 891 mm, vilket var den vanligaste smalspåriga spårvidden i Sverige. Måttet motsvarar tre gamla svenska fot, därför kallas de ibland ”trefotabanor”. Smalspåriga järnvägar byggdes av privata företag, ofta med kommunalt stöd, därför att de var billiga i anläggning och drift. Omfattande nät av detta slag byggdes i Västergötland, Östergötland, Småland och Blekinge. Vetlandabanan Arbetet med Vetlandabanan började 1883 och som mest var omkring 200 man sysselsatta med arbetet. Banan öppnades för godstrafik 1884 och 1885 för allmän trafik. Två lok köptes in, vilka fick namnen ”Hvetlanda” och ”Fredrik Lothigius” efter järnvägsbolagets ordförande. Med åren blev det flera lok, t ex ”Sten Sture” och ”A.Wilh.Petri”. I vagnparken ingick också godsvagnar och personvagnar. Gåvan Utmed banan byggdes också stationshus och banvaktsstugor. I Gåvan, ett stenkast från Torset, byggdes ett stationshus, eller kanske man ska kalla det ”kur” med en storlek på 2,3 m x 1,8 m. Byggnaden innehöll dock både väntsal, bagagerum biljettförsäljning. 1910 såldes därifrån biljetter för 1204,15 kronor och med ett pris på 90 öre för en resa mellan Sävsjö-Vetlanda, förstår man att järnvägen utnyttjades flitigt. Därför byggdes 1911 ett nytt stationshus i Gåvan. Utbyggnad av järnvägen Vetlandabanan blev ett lönsamt företag med både omfattande gods- och persontrafik. 1906 byggdes järnvägen ut ytterligare, med trafik till Målilla. Linjen anslöt i Målilla till Nässjö- Oskarshamnsbanan och man fick på det sättet förbindelse med Östersjön. Allteftersom bussar och bilar blev vanligare, användes järnvägen mellan Sävsjö och Vetlanda allt mindre. 1962 kördes gods för sista gången mellan Sävsjö och Landsbro, persontrafiken hade lagts ner året dessförinnan. Runt 10 år senare försvann rälsen men kvar blev en utmärkt promenad- och cykelväg. När det är snö, görs skidspår på den gamla järnvägsvallen.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö kommun
  • En rostig mjölkbehållare med växter i, en gul skylt med texten Loppiz och en rostig cykel med växter i olika korgarFörstora bilden

    Wivecas Loppis och kryddbod

    På Torparboden i Bjärknäs hittar du en annorlunda loppis. Här finns lite av allting, samt lite annat. Ekologiska salvor, tvålar och rapsolja, marmelader, sylt, kryddblandningar, kryddväxter och pelargonier. Bjärknäs ligger vackert på en halvö vid sjön Allgunnen 3 km norr om Lammhult
    Se och göra
    Shopping
    Rörvik
  • Vrigstads antikcenter

    Vrigstad Antikcenter

    Vrigstad Antikcenter som startades år 2010 ligger i en stor fristående industribyggnad, ursprungligen byggd för att drivas som en möbelfabrik. Vrigstad Antikcenter kan erbjuda ett av de största sortimenten av antikviteter och moderna designföremål i Småland. På hemsidan finns också antikviteter att beskåde. Dock utgör de bara ett axplock av lagret. Vrigstad Antikcenter levererar/ordnar leverans över hela Sverige. Det gäller båda antika saker samt hela sorteringen från trädgårdsavdelningen. För allmänheten är det öppet på söndagar.
    Se och göra
    Shopping
    Vrigstad
  • Vrigstad Hembygdsförening

    Föreningen är engagerad i bygdens utveckling, parallellt med att de på olika sätt speglar ortens historia. Vrigstad Hembygdsförening har ett bildarkiv med över 6000 inskannade bilder (som finns tillgängliga på deras hemsida), det finns bandarkiv med intervjuer, klipparkiv med mera. Föreningen har även gett ut ett antal böcker och skrifter. Vrigstad Hembygdsförening anordnar temakvällar och öppet hus på hembygdsgården Gröndal varje år. Hembygdsföreningen är en av stiftarna av Gamla Bankgården i Vrigstad - ett unikt besöksmål i Vrigstad.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Vrigstad
  • Vrigstad kyrka utifrån

    Vrigstad kyrka

    Vrigstad kyrka är en kyrka av sten med torn och smalare tresidigt kor. Kyrkan är uppbyggd norr om den plats där den gamla kyrkan från 1100-talet låg. Den byggdes åren 1865-66 efter F.W. Scholanders ritningar och år 1963 ägde en omfattande restaurering rum, varvid korfönstrens glasmålningar av Bo Beskow uppfördes. En altartavla av Pehr Hörberg från år 1778 har bevarats liksom predikstolen från 1700-talet samt en skulpterad romansk dopfunt. Dopfunten är kyrkans äldsta inventarium och är daterad till 1100-talet.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Vrigstad
  • Vrigstad Samhällsförening

    Vrigstad Samhällsförening arbetar för att främja och utveckla Vrigstad till en trygg och attraktiv plats att bo och verka i.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Vrigstad
  • västerkvarnsbadet i Sävsjö.

    Västerkvarnsbadet Stockaryd

    Vid Västerkvarnsbadet i Västerkvarn utanför Stockaryd finns det badbyggor, omklädningsbyggnad, torrtoalett och gräsytor. Västerkvarnsbadet ligger vid sjön Norrsjön.
    Se och göra
    Aktiviteter
    Stockaryd
  • Västermarkens naturreservat

    Västermarkens naturreservat

    Västermarkens naturreservat finns 8 km norr om Hylletofta kyrka. Området är på 29,7 hektar. Området är en välbevarad naturskog där det finns gammal skog, bergbranter, vårtmarker och skogssjöar. Det finns sanktmarker i naturresarvatet. Läs mer om Västermarkens naturresarvat på Länsstyrelsens webbplats .
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö kommun
  • Västragårds gravfält

    Västragårds gravfält är beläget cirka tre km från Sävsjö utmed Gamla Vrigstadvägen, längsmed Sävsjö Häradsväg. På Västraårds gravfält finns flera fasta fornlämningar, som stensättningar, gravhögar och resta stenar. Den mest kända och uppseendeväckande är en runsten kallad Västragårdsstenen. Runstenen är av grågranit och närmare tre möter hög. Därmed är den ett av Smålands ståtligaste runmonument. Ristningens utformning och runornas former visar att stenen är från slutet av vikingatiden. Uppgifter från 1660-talets fornminnesinventering visar också att runstenen står kvar på sin ursprungliga plats. Texten på stenen lyder; "Vråe satte denna sten efter Gunne sin broder Han dog i England".
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Bild på mataffären X-tra

    X:-tra Sävsjö

    X:-tra Sävsjö är en av Sävsjös matbutiker. Butiken är belägen intill väg 127.
    Se och göra
    Shopping
    Sävsjö
  • Kvinna håller telefon framför xrundans fråga Förstora bilden

    Xrundan - en digital tipsrunda

    Aktivera kropp och knopp med Xrundan Xrundan är en tipsrunda där du svarar på nya frågor varje vecka – med hjälp av en gratis app i din telefon. Du kan gå den när du vill! Sävsjö, 2,5 kilometer med start vid biblioteket Rörvik (från 1 maj) 3 kilometer med start vid affären. Stockaryd (från 1 maj) 3,2 kilometer med start vid stationen. Vrigstad (från 1 maj) 3,7 kilometer med start vid Vrigstad torg. Mer information på xrundans hemsida www.xrundan.com
    Se och göra
    Aktiviteter
    Sävsjö
  • Skylt på äng.

    Ängen vid Sturevallen

    Sävsjös gamla idrottsplats Sturevallen har bytt surret från publiken mot surret från vildbin och humlor. En del av planen är flerbostadshus och resterande delen har fått bli hem åt vilda pollinatörer som trivs att bygga bo i den gamla grusplanen.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • StugaFörstora bilden

    Örsbyholms Byalag

    Örsbyholms byalag representerar bygden kring Norra Ljunga. Hösten 2018 invigdes en nybygd timmerstuga som är till för Örsbyholm byalag medlemmar, även om skolor och äldreomsorgen också får nyttja den. Utomstående kan nyttja timmerstugan mot en viss betalning. Stugan har ingen ström, utan har endast en vedkamin. Bänkar och bord finns. Vid stugan har byalaget sin festplats vid sjön där även grillmöjlighet finns. Det finns också en vandringsled runt sjön på cirka 2 km.
    Se och göra
    Sevärdheter
    Sävsjö
  • Bild på Östratorps loppis

    Östratorps Loppis

    Välkomna till Östratorps Loppis i Nya Hjälmseryd.
    Se och göra
    Shopping
    Rörvik

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.