Lyssna på sidan Lyssna

Välkommen till allmän förskola

Allmän förskola är till för att alla barn mellan tre och fem år ska få tillgång till den pedagogiska stimulans och gruppgemenskap som förskolan ger, oavsett vårdnadshavarnas sysselsättning.

Om ditt barn inte har en plats i förskolan

Barn som inte redan har en plats i förskolan erbjuds allmän förskola från och med höstterminen det år de fyller tre år. Förskolan är det första steget i utbildningssystemet och det är därför viktigt att alla barn har tillgång till den. Allmän förskola omfattar 15 timmar per vecka på fasta tider som förskolan erbjuder. Det är minst tre dagar per vecka. Den allmänna förskolan är kostnadsfri.

Ansökan

Du måste ansöka om en plats till allmän förskola. Det gör du via våra e-tjänster som finns på savsjo.se Länk till annan webbplats.Där hittar du också information om de olika förskolorna som finns i kommunen. Det finns förskolor i Rörvik, Stockaryd, Sävsjö och Vrigstad. Ansök senast den 15 april för start till höstterminen och senast den 15 september för start till vårterminen.

Då erbjuder vi allmän förskola

Allmän förskola följer grundskolans terminstider. Det innebär att barn som går på allmän förskola är lediga på skolans lov- och studiedagar. Alla förskolor har stängt två dagar per termin (fyra dagar per år) för att personalen ska kunna göra planering och få kompetensutveckling. Vilka dagar det är hittar du på Sävsjö kommuns webbplats savsjo.se

Inskolning

När du har fått ett placeringsbesked till ditt barn börjar ni med inskolning. Under den tiden ska barnet lära sig att vara på förskolan. Under inskolningen är en av vårdnadshavarna tillsammans med barnet på förskolan. Vårdnadshavarna kan dela på inskolningen. Under inskolningen kommer du att få all information du behöver om vad som gäller på just din förskola.