Ta steget - bli brandman!
Nu söker vi dig som vill ta steget och bli brandman i Sävsjö kommun. Tjänsten kallas även för RIB, Räddningspersonal i Beredskap.
Är du arbetsgivare i kommunen behöver vi ditt stöd. Har du personal som kan passa för uppdraget? Läs mer och anmäl ditt intresse.
Räddningstjänstens medarbetare gör en fantastisk insats för att säkerställa tryggheten för invånare, företag och all övrig verksamhet i kommunens alla delar, dygnet runt under årets alla dagar.
Cirka 200 larm om bränder, akuta sjukdomsfall och andra olyckor och tillbud inträffar varje år i vår kommun. Räddningstjänsten är först på plats för att skydda och hjälpa. Det är få andra jobb som ger möjlighet att på ett så tydligt sätt göra en insats i samhället. Vår goda kamratskap byggs upp både i vardagen när vi övar och på skarpa larm.
Är du intresserad av att bli RIB, eller företagsledare med intresserad personal, ber vi dig att ta kontakt med oss för ett förutsättningslöst samtal. Du får möta vår personal och ställa frågor. Därefter får du genomgå ett antal tester. Klarar du uttagningen är du redo att påbörja grundutbildningen som är sju veckor lång fördelat på olika block. Detta varvas med övningar och handledda introduktioner på brandstationen. För att bli tillsvidareanställd som deltidsbrandman i Sävsjö kommun är det en förutsättning att du tar C-körkort för lastbil inom ett år och att du klarar grundutbildningen.
Sedan ett par år tillbaka har Sävsjö kommun ett samverkansavtal med Höglandets Räddningstjänstförbund Länk till annan webbplats. som bedriver räddningstjänst i Vetlanda och Nässjö kommuner. Det ger oss kunskapen och resurserna att jobba med modern räddningstjänst, där det förebyggande arbetet för att minska risken för olyckor är avgörande parallellt med den akuta utryckningsverksamheten. Som RIB i Sävsjö kommun är du en del av en professionell helhet.
Här är några olika alternativ för att arbeta som RIB i Sävsjö kommun:
- Du bor och arbetar på orten och har schemalagd beredskap.
- Du är redan anställd i Sävsjö kommun, på heltid eller deltid, och vill utvecklas inom ett nytt område.
- Du bor och arbetar på orten och har så kallad fri inryckning och åker på larm när arbete/fritid medger.
- Du arbetar på orten men bor någon annanstans och har schemalagd beredskap eller fri inryckning när du arbetar.
- Du jobbar på annan ort men har schemalagd beredskap i någon av kommunens tätorter eller fri inryckning kvällar/helger.
Inställelsetiden är 5 minuter från larm tills att du ska vara på väg från brandstationen.
Vid frågor är du välkommen att kontakta räddningstjänsten 0382-155 55.
Möbelsnickaren och tvåbarnsmamman Veronika Ahnstedt i Stockaryd ska bli deltidsbrandman i Sävsjö kommun.
Veronika besökte räddningstjänstens prova-på-dag i vintras och klarade alla fysiska tester direkt. Veckan därpå fick hon göra ett elektrokardiogram, EKG, för att undersöka hjärtat och några dagar senare hade hon skrivit på anställningsavtalet.
– Jag såg chansen att lära känna nya människor och få växa i en roll där jag kan hjälpa andra. Vi hade själva en soteld i villan och fick snabb hjälp av styrkan i Stockaryd som var på plats efter några minuter. Då insåg jag värdet av att ha räddningstjänsten nära, säger Veronika.
Hon har alltid velat bli polis och sökte polishögskolan redan i gymnasiet. Sedan kom det jobb och familjebildning emellan och planerna rann ut i sanden. En svåger som är brandman har bearbetat Veronika och velat att hon ska söka. När hon började på Magnussons Snickerifabrik i Stockaryd fick hon dessutom en chef som var brandman och som var lika positiv.
– Jag har själv funderat på om tjejer verkligen ska vara brandmän men nu känner jag att kan bidra. Jag tror att det är positivt med både tjejer och killar inom kåren. Vi kompletterar varandra. Som tjej ska jag klara samma tester som killarna, säger Veronika.
Hon berättar att hon fick träffa andra kvinnliga brandmän på prova-på-dagen som kunde berätta hur det fungerar.
– Det är en fin gemenskap inom kåren och jag får vara med på alla övningar och åka på de larm jag vill. Jag känner ett stort stöd från gruppen jag är med i och får tid på mig att växa in i rollen. Nu i början har jag inga krav mig utan har deltagit på några internutbildningar, exempelvis i hjärt-lung-räddning, motorsågskörning med mera. Det här är kunskaper jag kommer ha nytta av hela livet.
Till hösten börjar hennes sju veckor långa utbildning till brandman. Den är fördelad över ett år. Därefter kommer Veronika ingå i en grupp i Stockaryd. Hon ser fram emot att det ska byggas en helt ny brandstation:
– Det är kul att få vara en del i arbetet med utformningen. Det kommer bli ett jättelyft, den nuvarande stationen är väldigt trång.
Veronika uppmanar alla som är intresserade att besöka någon av de prova-på-dagar som anordnas.
– Testa! Det ger en bra känsla av hur det kan vara. Det är inte som verkligheten men du får möjlighet att ställa vilka frågor du vill och du får svar direkt. Genom att testa förbinder du dig inte till något utan kan fundera vidare i lugn och ro innan du hoppar på tåget!
Kontakt
Räddningstjänsten
Mejensjögatan 6
576 80 Sävsjö