Lyssna på sidan Lyssna
Victor och Linnea sitter med sina laptops vid köksbordet och jobbar hemifrån.

Pandemin öppnade upp för hemmakontor i Småland

Under pandemin bytte Victor och Linnea hemmakontoret i lägenheten i Stockholm mot ett hus på landet i utkanten av Sävsjö kommun. Distansarbetet fungerade jättebra och nu har paret köpt en sommarstuga där de kan fortsätta jobba när tillfälle ges.

Hej! Vi heter Victor och Linnea och är sen ett antal år bosatta i Stockholm. Victor kommer ursprungligen från Sävsjö kommun och liten by som heter Kännestubba. När coronapandemin slog till våren 2020 stängde det mesta i Stockholm ner, inklusive våra arbetskontor. Vi har båda jobb som kunde bedrivas på distans och vi fick börja arbeta ifrån vår lägenhet. Vi jobbade hemifrån hela dagarna och på fritiden kunde vi inte träffa några andra utan tiden spenderades mycket inomhus. Redan efter en vecka kände vi att det blev väldigt instängt och vi började fundera på om vi kunde jobba från någon annan plats.

En av Victors bröder har en gård i en by som heter Skog, precis i utkanten av Sävsjö kommun. På gården står ett hus som under den här perioden var ledigt. När Victors bror erbjöd att vi kunde få bo och jobba därifrån gick det snabbt att ta beslut och vi packade våra väskor och åkte ner. Vi var noga med att försätta oss i karantän de första veckorna men även om vi inte kunde träffa någon så kändes det väldigt skönt att få komma ut på landsbygden, bo nära naturen och möta våren i Småland. Det var en härlig upplevelse när vi redan första dagen, mitt under ett videomöte, kunde se ut genom fönstret och upptäcka fyra rådjur som betade i trädgården.

Jobbet gick minst lika bra att bedriva från gården som i Stockholm. Inom kommunen har man ett otroligt väl utbyggt fiberbredband och till och med längst ut i ytterkanten där vi bodde finns fiber tillgängligt. I våra jobb sitter vi i mycket videomöten och jobbar med olika applikationer som kräver bra uppkoppling. Vi arbetade från Småland i flera månader och hade hela tiden ett perfekt nätverk.

För oss var det en väldigt bra lösning att kunna jobba på distans och bo i Småland. Sävsjö kommun har en levande landsbygd med en otroligt vacker natur. Utöver Sävsjö finns också, inom några mils radie, flera städer som Växjö, Jönköping och Vetlanda.

Pandemin har fört otroligt mycket negativt med sig, men något som är positivt är omställningen till distansarbete. Det har varit och är ett otroligt experiment när företag i hela världen har tvingats förändra sina arbetssätt från en vecka till en annan. Tekniken har funnits länge, men företags inställning och medarbetares vilja att jobba från andra platser än enbart kontoret har tagit ett otroligt kliv. Vi båda tror att vi kan och vill jobba mer på distans än innan pandemin. Småland och Sävsjö kommun kommer då vara en av våra arbetsplatser.

Vi fortsätter att jobba från Småland då och då. Vi har nämligen köpt en sommarstuga som vi håller på att renovera.

Hälsningar Victor och Linnea

Foto: Privat