Lyssna på sidan Lyssna

Slöjdstipendium till engagerade Hofgårdselever

Publicerad:

Under tisdagen delades årets slöjdstipendium ut på Hofgårdsskolan i Sävsjö. Mottagare var Venhar Ujkani och Linus Floengård.

– Det är för ert slit, era prövningar, era framgångar, era bakslag och alla era förvärvade kunskapers skull som vi är här, inledde lärare i trä- och metallslöjd Karin Larsson Salander.

Med nära och kära samlade i slöjdsalen på Hofgårdsskolan fick de två stipendiaterna motta varsitt stipendium. Stipendiet delas ut i samarbete med Kulturgatan i Bodafors, Träcentrum Nässjö och Norregårds hyvleri.

I motiveringen till Linus Floegårds stipendie stod bland annat att läsa att han "på ett helt eget och samtidigt självklart sätt inte bara skapat enastående föremål utan öven vågat testa det som verkat omöjligt." Ett av de föremål han tillverkat, som även visades upp under utdelningen, är en hänggungai böjträ.
– Projektet kändes helt orimligt att genomföra i en slöjdsal på högstadiet när det presenterades. Ändå är jag inte förvånad över att du lyckades, kommenterar Karin.

Venhar Ujkani kunde stolt visa upp en vacker hallmöbel i björk. I motiveringen till hans stipendium nämns bland annat "en arbetsmoral som engagerat och inspirerat både vuxna och klasskamrater... och en kreativ glöd som aldrig verkar ta slut." Karin Larsson Salander berömmer honom för hans detaljrikedom:
– Sällan är en idé så väl genomarbetad från start till mål som dina idéer! Jag är väldigt stolt över er båda två.

Kille med keps sitter i hängstol som han tillverkat i träslöjden.
Kille med presentpåse står framför sin hylla han gjort i tjäslöjden.